Wykonanie
Chłodnik - idealna zupa na lato. Kiedy zaczyna robić się gorąco nie ma lepszego dania. Lekka, zdrowa, sycąca i wyjątkowo prosta do przygotowania. Nie natrudzisz się, a zaskoczysz
bliskich pysznym jedzonkiem. Chrupiąca, pełna warzyw i świeżych
ziół ma duże
grono amatorów. Zapewni sporą dawkę witamin i mikroelementów. Do jedzenia nie trzeba nikogo specjalnie namawiać, a marudzących może przekona śliczny różowy kolor. Apetyczny kolorek zawdzięcza kilku buraczkom ze słoiczka.
Buraczki nie tylko pięknie zabarwiły chłodnik, ale dodały smaku.
Składniki na 2 porcje:500 ml
kefiru lub
maślanki300-400 ml
jogurtu greckiego1 długi
ogórek1 pęczek
rzodkiewek1 pęczek
szczypiorku1-2 ząbki
czosnkukilka
buraczków z zalewy ze słoika1-2 łyżki zalewy ze słoika-opcjonalnie
sól,
pieprzszczypta
cukruWykonanie:warzywa umyć.
Ogórka obrać, przekroić na pół, wydrążyć środek z pestkami, następnie pokroić w drobną kostkę.
Rzodkiewki pokroić w cieniutkie półplasterki. Szypiorek i
koperek posiekać
jogurt wymieszać z
kefirem ( lub
maślanką). Dodać pokrojonego
ogórka,
rzodkiewki,
szczypiorek,
koperek i przeciśnięty przez praskę
czosnek. Wyłowić ze słoika kilka większych
buraczków i zetrzeć na tarce jarzynowej. Doprawić do smaku
solą,
pieprzem i szczyptą
cukru. Do smaku dodaj 1-2 łyżki zalewy z
buraczków lub jeśli nie używasz
buraczków soku z cytryny. Podawaj schłodzony! Smacznego!Uwagi: Gdy użyjesz składników prosto z lodówki chłodnik podasz natychmiast