Wykonanie
Wiosna to czas, gdy nadchodzi mnie wielka ochota na chłodnik litewski! Ponieważ botwina jest tylko przez chwilę, zwykle w krótkim czasie zjadam go ogromne ilości i nigdy nie mam dość :)Dziś na blogu przepis na doskonały chłodnik na zakwasie buraczanym własnej roboty!
Składniki:- 0,5 l zakwasu z
buraków- pęczek botwiny- pęczek
kopru- 1 l
maślanki- 1
ogórek- pęczek
rzodkiewek- pęczek
szczypioru-
sól-
pieprz-
cukierSposób przygotowania:Na początku myjemy wszystkie warzywa.Botwinę razem kroimy. Jeśli botwina jest z młodymi
burakami, należy je obrać i pokroić w kostkę.Botwinę wraz z
burakami wkładamy do garnka i zalewamy
wodą, tak aby
woda tylko zakryła botwinę.Zagotowujemy i gotujemy około 15 minut.Całość razem z
wodą studzimy(nie odlewamy, bo
potem wodę wykorzystamy .Następnie kroimy
ogórka i
rzodkiewki w kostkę, a także siekamy
koper i
szczypior.Gdy botwina wystygnie dolewamy do niej
maślankę i zakwas buraczany, a następnie dodajemy pokrojone warzywa i posiekany
koper i
szczypior.Całość mieszamy i doprawiamy do smaku
solą,
pieprzem i odrobiną
cukru.Smacznego!
Wpis bierze udział w akcji: