ßßß
Składniki:1 pęczek botwiny (najlepiej z większymi buraczkami),3-4 ogórki gruntowe,pęczek koperku,500 ml kefiru,250 ml jogurtu naturalnego,sól i pieprz do smaku.
Przygotowanie:1) Botwinę dokładnie myjemy i odkrajamy buraczki, które obieramy, myjemy i kroimy w kostkę lub plastry. Botwinę szatkujemy2) Buraczki przekładamy do garnka i zalewamy niewielką ilością wody; zagotowujemy i gotujemy przez 5 minut. Dorzucamy posiekaną botwinę i gotujemy przez 1 minutę. Następnie całość odcedzamy i studzimy. Pozostałą wodę można doprawić czosnkiem i majerankiem oraz odrobiną soli i wypić jako barszczyk.3) Ogórki kroimy w kostkę, siekamy koperek i wszystkie warzywa razem przekładamy do miski lub garnka i zalewamy kefirem i jogurtem. Mieszamy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Smacznego!