Wykonanie
Moja dłuższa nieobecność na pobliskim rynku sprawiła, że nie zorientowałam się, że już jest! Ale co? - zapytacie. Ano botwina i to nie byle jaka! Piękna i smakowita. Chrupiąca, z
buraczkami i zielono-amarantowymi liśćmi. Taką botwiną byłam nieźle zaskoczona i oczywiście od razu ją kupiłam i przygotowałam z niej chłodnik. Wiem, że to jeszcze nie jest chłodnikowy sezon, ale co zrobić, gdy przychodzi taka ochota na to letnie danie? Przygotować pyszny chłodnik i niczym się nie martwić!Jeśli taka motywacja Wam nie wystarczy to proponuje zrobić coś dobrego dla siebie w Światowym Dniu Zdrowia i zjeść na obiad zdrowy i smaczny chłodnik wiosenny!Proszę się nie dziwić kolorowi chłodnika na zdjęciach z
żółtym tle, są one wykonane po "odstaniu" w lodówce przez parę godzin.
Składniki:1 pęczek botwiny (najlepiej z większymi
buraczkami),3-4
ogórki gruntowe,pęczek
koperku,500 ml
kefiru,250 ml
jogurtu naturalnego,
sól i
pieprz do smaku.
Przygotowanie:1) Botwinę dokładnie myjemy i odkrajamy
buraczki, które obieramy, myjemy i kroimy w kostkę lub plastry. Botwinę szatkujemy2)
Buraczki przekładamy do garnka i zalewamy niewielką ilością
wody; zagotowujemy i gotujemy przez 5 minut. Dorzucamy posiekaną botwinę i gotujemy przez 1 minutę. Następnie całość odcedzamy i studzimy. Pozostałą
wodę można doprawić
czosnkiem i
majerankiem oraz odrobiną
soli i wypić jako barszczyk.3)
Ogórki kroimy w kostkę, siekamy
koperek i wszystkie warzywa razem przekładamy do miski lub garnka i zalewamy
kefirem i
jogurtem. Mieszamy i doprawiamy do smaku
solą i
pieprzem.
Smacznego!