Wykonanie
To mój pierwszy chłodnik - jego kolor jest hipnotyzujący a smak idealny na lato!Składniki na 4 porcje.
Składniki:1 pęczek
botwinki2 duże
ogórki gruntowe6
rzodkiewek250 ml
kefiru400g
jogurtu naturalnego gęstego1 litr
wodySól,
pieprz, świeży
koperek, ząbek
czosnku,
sok z cytrynyDodatkowo:
Jajka ugotowane na twardo wg uznania (u mnie 1
jajko na 1 porcję chłodniku)Przepis:
Botwinkę myjemy,
buraczki obieramy i ścieramy na grubych oczkach, łodyżki i iście drobno kroimy. Do
wody wrzucamy przekrojony ząbek
czosnku, pokrojoną
botwinkę i gotujemy do miękkości (10 minut), pod koniec gotowania doprawiamy
solą i
pieprzem. Po tym czasie odlewamy 3/4
wody i dodajemy wyciśnięty
sok z cytryny (ok. 1 łyżka) i odstawiamy
botwinkę do ostygnięcia. W tym czasie myjemy i obieramy
ogórki, które ścieramy razem z
rzodkiewkami na grubych oczkach. Do warzyw dodajemy posiekany
koperek. Do ostudzonej
botwinki dodajemy
kefir,
jogurt i warzywa - całość mieszamy i ewentualnie doprawiamy do smaku
solą i
pieprzem. Gotową zupę wkładamy do lodówki na minimum 1 godzinę. Podajemy chłodnik z pokrojonym
jajkiem ugotowanym na twardo.