Jak za oknem skwar, to na obiad musi być chłodnik. Wyczekany, przechłodzony, aromatyczny i sycący. Świeży ogórek, zioła, sok z buraczków, a do tego wszystkiego młode ziemniaczki i świeże, wiejskie jajko.200 ml jogurtu naturalnego gęstego300 g ogórków gruntowychpęczek szczypiorkupęczek koperku100 ml soku z burakówsólświeżo mielony pieprz3 ząbki czosnku300 g młodychziemniaków3 jajka- Ogórki obieramy ze skórki, dokładnie myjemy i ścieramy na grubych oczkach.- Do ogórków dodajemy jogurt i mieszamy.- Szczypiorek i koperek siekamy na drobno. Czosnek przeciskamy przez praskę.- Zioła dodajemy do jogurtu i ogórków, zostawiając odrobinę szczypiorku do posypania.- Do jogurtu dolewamy sok z buraków i wszystko dokładnie mieszamy.- Doprawiamy solą i pieprzem. Wstawiamy do lodówki na około dwie godziny.- Ziemniaki dokładnie płuczemy i gotujemy do miękkości w osolonej wodzie.- Jajko gotujemy na twardo.- Zimny chłodnik rozdzielamy na talerze. Na każdym talerzu kładziemy kilka ziemniaczków i jedno jajko pokrojone na ćwiartki. Z wierzchu posypujemy szczypiorkiem.Smacznego:)