Wykonanie
Z
jabłkiem i koniecznie
czerwoną cebulką to moja ulubiona wersja na surówkę z
marchewką , choć także bardzo nam smakuje
marchewka z
porem - bardziej prosta i równie pyszna surówka. Kilka naturalnych dodatków
smakowych, jak
jogurt,
chrzan, dobry
olej, tłoczony na zimno,
sól... Bardzo polecam!
Składniki na 4 porcje
4-5
marchewek1
jabłko1
czerwona cebulapęczek
natki z
pietruszkiSkładniki na sos do surówki4-5 łyżek gęściejszego
jogurtu naturalnego2-3 łyżki
oleju lub
oliwy z pierwszego tłoczenia1 łyżeczka
chrzanusól,
pieprz,
cukier do smakuPrzygotowanie1. Obrane
marchewki dokładnie myję pod bieżącą
wodą spłukuję wrzątkiem. Ścieram na tarce.2. Kroję w drobną kostkę
cebulę czerwoną i siekam
natkę z
pietruszki . Na końcu ścieram umyte obrane
jabłko.
Solę szczyptą, oprószam minimalnie
pieprzem i mieszam składniki przed przygotowaniem sosu.3. Wszystkie składniki sosu (można dodać kilka kropel z
cytryny, ale w zestawieniu z
chrzanem i
marchewką bez niego jest naprawdę dobrze) mieszam dokładnie i wlewam do wymieszanej surówki. Łącze całość i próbuję. W razie potrzeby koryguję smak.