ßßß Cookit - przepis na Czerwony Leszek

Czerwony Leszek

nazwa

Wykonanie

Kolejna fajna nazwa... a czemu taka nazwa...trudno powiedzieć....surówka prosta wykonaniu i smaczna...polecam...Przepis z książki Kuchnia Polska..
4-5 marchewek
2-3 kwaskowate jabłka
garść posiekanych orzechów (włoskie lub arachidowe) [nie dałam]
3 łyżki oliwy lub dobrego oleju
sok z cytryny lub ocet winny Jamar
sól, cukier, pieprz
garść posiekanej natki pietruszki [koperku]
Marchewkę i jabłka obrać, zetrzeć na tarce z dużymi otworami, od razu obficie skrapiając sokiem z cytryny. Wymieszać z orzechami, posiekaną natką i oliwą, doprawić do smaku solą i cukrem.
Przepis z książki -Kuchnia Polska -Małgorzaty Caprari 2006
Źródło:http://mojekucharzenie-bozena-1968.blogspot.com/2013/09/1467-czerwony-leszek.html