ßßß Cookit - przepis na Surówka z marchwi,jablka i kapusty

Surówka z marchwi,jablka i kapusty

nazwa

Wykonanie

Jesień to bogactwo warzyw. Do wyboru do koloru , chciałoby się rzec. Wspaniała pora roku w której za niewielkie pieniądze na bazarkach można dostać bogactwo witamin. Zakładając że nie są przenawożone. Ostatecznie gdzieś te warzywa musimy kupować . Niestety bez tego ani rusz.
Ostatnio jestem fanką aromatyzowanych olejów. Rzecz jasna domowych. Do tego stopnia że będą one bohaterami jednego z moich ebooków z serii kursu gotowania " Krok po kroku"
Są takim szczegółem który dopina wszystko na ostatni guzik
Surówka ta jest prosta i szybka w wykonaniu . Idealna do spóźnionego obiadu.
Składniki na 4 porcje.
1 kapusta pekińska
4 średnie marchewki
2 jabłka
1 duża cebula
3 łyżki oliwy bazyliowej.
1 łyżeczka octu winnego lub sok z cytryny
1/2 łyżeczki cukru
sól, pieprz do smaku( po 1/2 łyżeczki)
Wykonanie.
Krok 1 Do oliwy dodać sól , pieprz, cukier, ocet , dokładnie wymieszać . Odstawić do lodówki na czas przygotowywania surówki
Krok 2 Umyć i osuszyć warzywa.
Krok 3 Kapustę posiekać ,marchew i jabłka zetrzeć na tarce o grubych oczkach, cebulę pokroić w piórka.
Krok 4 W dużej salaterce wymieszać wszystkie składniki . Na końcu surówkę polać z chłodzonym dresingiem
- SMACZNEGO-
Źródło:http://eligotowanie.blogspot.com/2013/09/surowka-z-marchwijablka-o-kapusty.html