Wykonanie
Jesień to bogactwo warzyw. Do wyboru do koloru , chciałoby się
rzec. Wspaniała
pora roku w której za niewielkie pieniądze na bazarkach można dostać bogactwo witamin. Zakładając że nie są przenawożone. Ostatecznie gdzieś te warzywa musimy kupować . Niestety bez tego ani rusz.
Ostatnio jestem fanką aromatyzowanych
olejów. Rzecz jasna domowych. Do tego stopnia że będą one bohaterami jednego z moich ebooków z
serii kursu gotowania " Krok po kroku"Są takim szczegółem który dopina wszystko na ostatni guzikSurówka ta jest prosta i szybka w wykonaniu . Idealna do spóźnionego obiadu.Składniki na 4 porcje.1
kapusta pekińska4 średnie
marchewki2
jabłka1 duża
cebula3 łyżki
oliwy bazyliowej.1 łyżeczka
octu winnego lub
sok z cytryny1/2 łyżeczki
cukrusól,
pieprz do smaku( po 1/2 łyżeczki)Wykonanie.Krok 1 Do
oliwy dodać
sól ,
pieprz,
cukier,
ocet , dokładnie wymieszać . Odstawić do lodówki na czas przygotowywania surówkiKrok 2 Umyć i osuszyć warzywa.Krok 3
Kapustę posiekać ,
marchew i
jabłka zetrzeć na tarce o grubych oczkach,
cebulę pokroić w piórka.Krok 4 W dużej salaterce wymieszać wszystkie składniki . Na końcu surówkę polać z chłodzonym dresingiem- SMACZNEGO-