ßßß Cookit - przepis na Dwie marchewkowe surowki

Dwie marchewkowe surowki

nazwa

Wykonanie

Do wyboru do... no do koloru to nie, bo obie soczyscie pomaranczowe ubarwia obiadowy talerz. Teraz marchewka jest cudownie soczysta i slodka, choc i w zimie smakuje tez dobrze. Mnie osobiscie bardziej posmakowala propozycja nr 1, ale to pewnie kwestia gustu i ogolnego samopoczucia danego dnia. Szczerze polecam obie :)
1. Surowka "Sprytna Ula"
5 srednich kiszonych ogorkow (wzielam 3)
2-3 srednie marchewki
1-2 cebule (wzielam 1 czerwona)
2 lyzki oliwy lub oleju slonecznikowego
sukier, pieprz, sol
Ogorki i cebule pokroic w drobna kostke. Marchewke obrac i zetrzec na atrce z duzymi otworami. Wszystkie skladniki wymieszac z oliwa, doprawic do smaku.
2. Surowka "Czerwony Leszek"
4-5 marchewek
2-3 kwaskowe jablka
garsc posiekanych orzechow (wloskie lub arachidowe)
3 lyzki oliwy
sok z cytryny lub ocet winny
sol, cukier, pieprz
garsc posiekanej natki pietruszki
Marchewke i jablka obrac, zetrzec na tarce z duzymi otworami, od razu skrapiajac sokiem z cytryny. Wymieszac z orzechami, posiekana natka i oliwa, doprawic do smaku.
Moja rada: Mozna nie zalowac pieprzu, gdyz inaczej surowki sa nieco mdle w smaku.
Przepisy z ksiazki "Kuchnia Polska" Malgorzata Caprari wyd. KDC 2006
Źródło:http://zkartoflanegopola.blox.pl/2011/09/Dwie-marchewkowe-surowki.html