Wykonanie
Surówka z
pora z
jabłkiem i
marchewką, doprawiona kapką
oliwy to jak dla mnie bardzo klasyczny, polski smak. Idealnie nadaje się do smażonych
mięs czy
ryby.Zapraszam też na surówkę z czerwonej lub
białej kapusty.
Składniki:jasna część dużego
pora1
marchewka1 duże słodkie
jabłko1 łyżka
soku z cytryny3 łyżki
oliwykilka gałązek świeżej macierzanki (listki)
sól,
pieprz do smakuewentualnie pół łyżeczki
cukruPrzygotowanie:
Pora siekam w cienkie plasterki, przekładam do miski, rozdzielam plasterki placami. Obraną
marchew ścieram na drobnej tarce,
jabłko na grubej (może być ze skórką), dodaję do
pora, dokładnie mieszam (najlepiej palcami). Lekko
solę i odstawiam na kilka minut, by
por zmiękł. Dolewam
sok z cytryny, doprawiam do smaku
solą i
pieprzem, ewentualnie dodaję
cukier. Dolewam
oliwę i listki macierzanki, mieszam dokładnie.Przepis autorski.