Wykonanie
Surówki do obiadu bardzo lubię i to praktycznie każde. Dzisiejszą surówkę z
marchewki i
pora, przygotowała moja córka, która za surówkami wręcz przepada. Jemy już ją po raz trzeci i za każdym razem wzbudza jednakowy zachwyt, bo jest pyszna. Trochę przypomina klasyczną surówkę z
marchewki, choć dodatek
pora sprawia, że jest od niej ostrzejsza.
2 duże
marchewki1
por (tylko biała część)1
jabłkosok z cytryny2 łyżki
majonezu1 łyżka
śmietanycukier,
sól i
pieprz do smaku
Marchewkę ścieramy na małych oczkach i posypujemy
cukrem.
Pora kroimy najpierw w paski,
potem w drobną kosteczkę, solimy.
Jabłko kroimy w drobną kostkę i skrapiamy obficie
sokiem z cytryny. Warzywa przekładamy do jednej miski(nie mieszając) i odstawiamy na pół godziny do lodówki. Przed podaniem, do warzyw dodajemy
majonez i
śmietanę, mieszamy. Doprawiamy
pieprzem.