ßßß Cookit - przepis na Surówka z pora i jabłek

Surówka z pora i jabłek

nazwa

Wykonanie

Surówka z pora i jabłek jest bez dwóch zdań pyszna. Jedna z najlepszych jakie w ostatnim czasie jadłam. Pokrojony w plastry por, starte na tarce jabłko, całość przyprawiona sokiem z cytryny, cukrem i pieprzem a potem wymieszana ze śmietanowo-majonezowym sosem. Nie jest ostra, ale za to bardzo charakterna. Idealna jako dodatek do mięs.
Polecam również surówkę z marchewki i pora .
Surówka z pora i jabłek (porcja dla 2-3 osób)
1 spory por, tylko biała część
2 jabłka granny smith(lub inne zielone)
2 łyżki śmietany
2 łyżki majonezu
sok z cytryny
cukier
sól i pieprz
Pora kroimy wzdłuż na pół, a potem na plasterki. Przekładamy do miseczki i lekko solimy. Pozostawiamy na 10 minut. Jabłka obieramy i ścieramy grubo na tarce, dodajemy do pora, skrapiamy sokiem z cytryny, dodajemy dwie szczypty cukru, sporo pieprzu i ewentualnie soli. Śmietanę i majonez mieszamy dokładnie w szklance i dodajemy do surówki. Dokładnie mieszamy. Podajemy jako dodatek do mięsa.
Źródło:http://raspberriescream.blogspot.com/2013/02/surowka-z-pora-i-jabek.html