Wykonanie
Surówka z
pora i
jabłek jest bez dwóch zdań pyszna. Jedna z najlepszych jakie w ostatnim czasie
jadłam. Pokrojony w plastry
por, starte na tarce
jabłko, całość przyprawiona
sokiem z cytryny,
cukrem i
pieprzem a
potem wymieszana ze
śmietanowo-
majonezowym sosem. Nie jest ostra, ale za to bardzo charakterna. Idealna jako dodatek do
mięs.Polecam również surówkę z
marchewki i
pora .
Surówka z
pora i
jabłek (porcja dla 2-3 osób)1 spory
por, tylko biała część2
jabłka granny smith(lub inne zielone)2 łyżki
śmietany2 łyżki
majonezusok z cytrynycukiersól i
pieprzPora kroimy wzdłuż na pół, a
potem na plasterki. Przekładamy do miseczki i lekko solimy. Pozostawiamy na 10 minut.
Jabłka obieramy i ścieramy grubo na tarce, dodajemy do
pora, skrapiamy
sokiem z cytryny, dodajemy dwie szczypty
cukru, sporo
pieprzu i ewentualnie
soli.
Śmietanę i
majonez mieszamy dokładnie w szklance i dodajemy do surówki. Dokładnie mieszamy. Podajemy jako dodatek do
mięsa.