Wykonanie
Taka suróweczka jest jedną z moich ulubionych, zwłaszcza do smażonej
ryby. Chrupiąca, pachnąca zieloną
pietruszką, lekko kwaskawa dzięki
cytrynie, a jednocześnie słodka i delikatna.
Składniki:1/2 małej główki
białej kapusty1/2 małej
czerwonej cebuli1/2 małej białej
cebuli1
jabłko1 średnia
marchewkałyżka posiekanej
natki pietruszki1/3 łyżeczki
soli1/2 łyżeczki
cukrusok z połowy
cytryny3 łyżki
oleju lub
oliwyczarny świeżo mielony
pieprzPrzygotowanie:
Kapustę szatkuję bardzo cienko,
cebule kroję w cieniutkie piórka,
marchewkę i
jabłko ścieram na tarce z grubymi oczkami. Przekładam wszystko do dużej miski, dodaję
sól i dokładnie mieszam dłonią, po czym odstawiam na 10 minut, by
kapusta lekko zmiękła. Doprawiam surówkę
sokiem z cytryny,
cukrem i
pieprzem, dodaję posiekaną
natkę pietruszki i
olej, mieszam dokładnie. Podaję np. do smażonej
ryby.Przepis autorski.