ßßß Cookit - przepis na Surówka wiosenna

Surówka wiosenna

nazwa

Wykonanie

Cześć,
jak wiadomo niebawem przywitamy wiosnę, a więc i w kuchni niech zagoszczą kolorowe warzywa.
Od pewnego czasu robię tę surówkę do obiadu i bardzo wszystkim smakuję. Mam nadzieje, że i Wam przypadnie do gustu ten prosty przepis.
Składniki:
(Porcja dla 4-6 osób)
500 g białej kapusty
50 g pora
80 g czerwonej papryki (około ćwiartki)
1 średnia marchewka (około 80 g)
sok z jednego centymetrowego plastra cytryny
natka pietruszki
3 łyżki oliwy lub oleju
1 łyżeczka cukru
sól, pieprz do smaku
Wykonanie:
1. Wszystkie warzywa dokładnie umyć.
2. Kapustę drobno poszatkować.
3. Pora przekroić wzdłuż na pół (zostawiając koniec z korzeniem nietknięty,
co zapobiegnie rozpadaniu się przy krojeniu) po czym pokroić go w cienkie plasterki.
4. Czerwoną paprykę pokroić w cienkie paski.
5. Marchewkę zetrzeć na dużym oczku tarki.
6. Dodać oliwę, sok z cytryny oraz poszatkowaną natkę pietruszki.
7. Dodać łyżeczkę cukru, przyprawić solą i pieprzem.
8. Dokładnie wymieszać, odczekać około 30 min, aby warzywa zmiękły i puściły sok.
Smacznego!
Źródło:http://lubimy-kucharzyc.blogspot.com/2014/03/surowka-wiosenna.html