Wykonanie
Cześć,jak wiadomo niebawem przywitamy wiosnę, a więc i w kuchni niech zagoszczą kolorowe warzywa.Od pewnego czasu robię tę surówkę do obiadu i bardzo wszystkim smakuję. Mam nadzieje, że i Wam przypadnie do gustu ten prosty przepis.Składniki:(Porcja dla 4-6 osób)500 g
białej kapusty50 g
pora80 g
czerwonej papryki (około ćwiartki)1 średnia
marchewka (około 80 g)sok z jednego centymetrowego plastra
cytrynynatka pietruszki3 łyżki
oliwy lub
oleju1 łyżeczka
cukrusól,
pieprz do smaku
Wykonanie:1. Wszystkie warzywa dokładnie umyć.2.
Kapustę drobno poszatkować.3.
Pora przekroić wzdłuż na pół (zostawiając koniec z korzeniem nietknięty,co zapobiegnie rozpadaniu się przy krojeniu) po czym pokroić go w cienkie plasterki.4.
Czerwoną paprykę pokroić w cienkie paski.5.
Marchewkę zetrzeć na dużym oczku tarki.6. Dodać
oliwę,
sok z cytryny oraz poszatkowaną
natkę pietruszki.7. Dodać łyżeczkę
cukru, przyprawić
solą i
pieprzem.8. Dokładnie wymieszać, odczekać około 30 min, aby warzywa zmiękły i puściły sok.Smacznego!