Czerwiec to idealny czas na surówki z białej kapusty - jest młoda i nie tak zielona, jak ta w maju, do tego chrupiąca i mięciutka.Składnikiporcja na 4 osobypół główki kapusty młodej2 spore młodemarchewkipęczek szczypiorku1 młoda nieduża cebulka1 jabłko5-6 łyżek jogurtu naturalnego2 łyżki dobrej oliwy lub oleju tłoczonego na zimno (polecam olej lniany)1-2 łyżki soku z cytryny1 płaska łyżeczka tartego chrzanu1-2 łyżeczki cukru lub mioduszczypta soliPrzygotowanie1. Umyte, sparzone warzywa ścieram na tarce o szerszych oczkach (kapustę najlepiej ścierać na szatkownicy). Cebulę i szczypiorek siekam na drobno. Warzywa posypuję solą i cukrem. Mieszam i odstawiam na minutkę, żeby zmiękły i dały mnóstwo smaku. Jeśli zbierze się sok można go odlać i wypić.2. Mieszam składniki sosu do surówki: jogurt, olej, chrzan, sok z cytryny i dodajędo wymieszanych warzyw. Mieszam całość i gotowe.Smacznego!!!Pozdrawiam Weronika