ßßß
Ryż z bobem i młodym szpinakiem to zielone soczyste lato na naszym talerzu. Może być pożywną sałatką podaną na zimno, może stanowić wspaniałe wegetariańskie danie, lub być eleganckim dodatkiem do dania mięsnego.
Czas przygotowania: 30 minutSkładniki:1 szklanka ryżu jaśminowegook. 2 szklanek bulionu1 szalotka1 szklanka bobu200 g świeżego młodego szpinaku1 łyżka żółtej pasty curryświeżo zmielony pieprzoliwa z oliwekposiekany koperek
Wykonanie:Ryż płuczemy, wrzucamy do garnka o grubym dnie, dodajemy pastę curry, gorący bulion i gotujemy na małym ogniu pod przykryciem, aż wchłonie się cały płyn. Odstawiamy.Bób gotujemy, najlepiej na parze, wtedy zachowuje cały swój smak. Gdy przestygnie, obieramy go z łupin.Szalotkę obieramy i przesmażamy na patelni na rozgrzanej oliwie, dodajemy listki szpinaku i smażymy przez 30 sekund.Ryż mieszamy z bobem i szpinakiem, pierzymy, skrapiamy oliwą, posypujemy koperkiem, mieszamy i podajemy.