Wykonanie
Pin It
Ryż z
bobem i młodym
szpinakiem to zielone soczyste lato na naszym talerzu. Może być pożywną
sałatką podaną na zimno, może stanowić wspaniałe wegetariańskie danie, lub być eleganckim dodatkiem do dania
mięsnego.
Czas przygotowania: 30 minutSkładniki:1 szklanka
ryżu jaśminowegook. 2 szklanek
bulionu1
szalotka1 szklanka
bobu200 g świeżego młodego
szpinaku1 łyżka żółtej pasty
curryświeżo zmielony
pieprzoliwa z oliwekposiekany
koperekWykonanie:
Ryż płuczemy, wrzucamy do garnka o grubym dnie, dodajemy pastę
curry, gorący
bulion i gotujemy na małym ogniu pod przykryciem, aż wchłonie się cały płyn. Odstawiamy.
Bób gotujemy, najlepiej na parze, wtedy zachowuje cały swój smak. Gdy przestygnie, obieramy go z łupin.
Szalotkę obieramy i przesmażamy na patelni na rozgrzanej
oliwie, dodajemy listki
szpinaku i smażymy przez 30 sekund.
Ryż mieszamy z
bobem i
szpinakiem, pierzymy, skrapiamy
oliwą, posypujemy
koperkiem, mieszamy i podajemy.