ßßß Cookit - przepis na Ryż z bobem i szpinakiem

Ryż z bobem i szpinakiem

nazwa

Wykonanie

Pin It
Ryż z bobem i młodym szpinakiem to zielone soczyste lato na naszym talerzu. Może być pożywną sałatką podaną na zimno, może stanowić wspaniałe wegetariańskie danie, lub być eleganckim dodatkiem do dania mięsnego.
Czas przygotowania: 30 minut
Składniki:
1 szklanka ryżu jaśminowego
ok. 2 szklanek bulionu
1 szalotka
1 szklanka bobu
200 g świeżego młodego szpinaku
1 łyżka żółtej pasty curry
świeżo zmielony pieprz
oliwa z oliwek
posiekany koperek
Wykonanie:
Ryż płuczemy, wrzucamy do garnka o grubym dnie, dodajemy pastę curry, gorący bulion i gotujemy na małym ogniu pod przykryciem, aż wchłonie się cały płyn. Odstawiamy.
Bób gotujemy, najlepiej na parze, wtedy zachowuje cały swój smak. Gdy przestygnie, obieramy go z łupin.
Szalotkę obieramy i przesmażamy na patelni na rozgrzanej oliwie, dodajemy listki szpinaku i smażymy przez 30 sekund.
Ryż mieszamy z bobem i szpinakiem, pierzymy, skrapiamy oliwą, posypujemy koperkiem, mieszamy i podajemy.
Źródło:http://www.kulinarneprzygodygatity.pl/2015/08/ryz-z-bobem-i-szpinakiem.html