ßßß
Składniki na 4 porcji:1 kg marchewek1 cebula400 g bobu1 szalotka1 l bulionu40 g ryżuszczypta curry1 łyżka sezamu1 łyżka oliwysól i pieprz do smakuPrzygotowanie:Zaczynamy od przygotowania warzyw. Cebulę obieramy i kroimy na drobno. Marchewki myjemy i obieramy, płuczemy i kroimy na większe kawałki. Do rondla wylewamy oliwę. Smażymy parę minut, aż cebula się zeszkli. Mieszamy, dodajemy marchew i ryż, doprowadzamy do wrzenia. Zalewamy bulionem. Gotujemy 20 minut.W międzyczasie ciepłą wodą zalewamy bób, cały przykrywając, w ten sposób obierzemy naszą skórkę. Obieramy bób ze skórki. Smażymy szalotkę na patelni, dodajemy obrany bób, wlewamy 3 łyżki wody i gotujemy 5 minut pod przykryciem na małym ogniu.Sezam prażymy na suchej patelni, na bardzo małym ogniu.Wkładamy marchewkę do blendera, doprawiamy curry, solą i pieprzem do smaku. Miksujemy aż masa będzie gęsta, gładka i jednorodna. Gotujemy 5 minut, tak by smaki się wymieszały. Zupę nalewamy na talerze, dodajemy pośrodku bób i dekorujemy sezamem.Zapraszam do polubienia mnie na Facebooku lub google+, dziękuję za odwiedziny :-)In the English versionCreamy carrot soup served with broad beans and sesame seedsIngredients for 4 servings:1 kg of carrots1 onion400 g broad beans1 shallot1 l broth40 g ricea pinch of curry1 tablespoon sesame seeds1 tablespoon olive oilsalt and pepper to tastePreparation:Peel and cut the onion finely. Wash and peel the carrots, rinse and cut into large pieces. Pour the olive oil into a saucepan. Fry a few minutes until the onion is soft. Mix and add the carrots and the rice, bring to a boil. Pour broth. Boil for 20 minutes.In the meantime, pour the broad beans with hot water. Peel the broad beans.Fry the shallots in a pan, add peeled broad beans, pour 3 tablespoons of water and cook for 5 minutes, covered, over low heat.Roast sesame seeds in dry skillet over very low heat.Put the carrot soup to a blender, season with salt and pepper to taste. Add the curry. Blend until the mixture is thick, smooth and homogeneous. Boil 5 minutes, so that the blended flavors. Garnish with broad beans and decorate with sesame seeds.Serve and enjoy!