ßßß Cookit - przepis na Kremowa zupa z marchewki podana z bobem i sezamem

Kremowa zupa z marchewki podana z bobem i sezamem

nazwa

Wykonanie

Scroll down for English
Dzisiaj proponuję Wam kolejną zupkę. Lekko kremowa i delikatna, a jednocześnie pełna smaku, kremowa zupa z marchewki podana z bobem i sezamem. Doskonały pomysł na wiosenny obiad.
Zapraszam ;-)
Składniki na 4 porcji:
1 kg marchewek
1 cebula
400 g bobu
1 szalotka
1 l bulionu
40 g ryżu
szczypta curry
1 łyżka sezamu
1 łyżka oliwy
sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Zaczynamy od przygotowania warzyw. Cebulę obieramy i kroimy na drobno. Marchewki myjemy i obieramy, płuczemy i kroimy na większe kawałki. Do rondla wylewamy oliwę. Smażymy parę minut, aż cebula się zeszkli. Mieszamy, dodajemy marchew i ryż, doprowadzamy do wrzenia. Zalewamy bulionem. Gotujemy 20 minut.
W międzyczasie ciepłą wodą zalewamy bób, cały przykrywając, w ten sposób obierzemy naszą skórkę. Obieramy bób ze skórki. Smażymy szalotkę na patelni, dodajemy obrany bób, wlewamy 3 łyżki wody i gotujemy 5 minut pod przykryciem na małym ogniu.
Sezam prażymy na suchej patelni, na bardzo małym ogniu.
Wkładamy marchewkę do blendera, doprawiamy curry, solą i pieprzem do smaku. Miksujemy aż masa będzie gęsta, gładka i jednorodna. Gotujemy 5 minut, tak by smaki się wymieszały. Zupę nalewamy na talerze, dodajemy pośrodku bób i dekorujemy sezamem.
Zapraszam do polubienia mnie na Facebooku lub google+, dziękuję za odwiedziny :-)
In the English version
Creamy carrot soup served with broad beans and sesame seeds
Ingredients for 4 servings:
1 kg of carrots
1 onion
400 g broad beans
1 shallot
1 l broth
40 g rice
a pinch of curry
1 tablespoon sesame seeds
1 tablespoon olive oil
salt and pepper to taste
Preparation:
Peel and cut the onion finely. Wash and peel the carrots, rinse and cut into large pieces. Pour the olive oil into a saucepan. Fry a few minutes until the onion is soft. Mix and add the carrots and the rice, bring to a boil. Pour broth. Boil for 20 minutes.
In the meantime, pour the broad beans with hot water. Peel the broad beans.
Fry the shallots in a pan, add peeled broad beans, pour 3 tablespoons of water and cook for 5 minutes, covered, over low heat.
Roast sesame seeds in dry skillet over very low heat.
Put the carrot soup to a blender, season with salt and pepper to taste. Add the curry. Blend until the mixture is thick, smooth and homogeneous. Boil 5 minutes, so that the blended flavors. Garnish with broad beans and decorate with sesame seeds.
Serve and enjoy!
Źródło:http://kalejdoskoprenaty.blogspot.com/2014/05/kremowa-zupa-z-marchewki-podana-z-bobem.html