Wykonanie
Scroll down for EnglishDzisiaj proponuję Wam kolejną zupkę. Lekko kremowa i delikatna, a jednocześnie pełna smaku, kremowa zupa z
marchewki podana z
bobem i
sezamem. Doskonały pomysł na wiosenny obiad.Zapraszam ;-)
Składniki na 4 porcji:1 kg
marchewek1
cebula400 g
bobu1
szalotka1 l
bulionu40 g
ryżuszczypta
curry1 łyżka
sezamu1 łyżka
oliwysól i
pieprz do smakuPrzygotowanie:Zaczynamy od przygotowania warzyw.
Cebulę obieramy i kroimy na drobno.
Marchewki myjemy i obieramy, płuczemy i kroimy na większe kawałki. Do rondla wylewamy
oliwę. Smażymy parę minut, aż
cebula się zeszkli. Mieszamy, dodajemy
marchew i
ryż, doprowadzamy do wrzenia. Zalewamy
bulionem. Gotujemy 20 minut.W międzyczasie ciepłą
wodą zalewamy
bób, cały przykrywając, w ten sposób obierzemy naszą skórkę. Obieramy
bób ze skórki. Smażymy
szalotkę na patelni, dodajemy obrany
bób, wlewamy 3 łyżki
wody i gotujemy 5 minut pod przykryciem na małym ogniu.
Sezam prażymy na suchej patelni, na bardzo małym ogniu.Wkładamy
marchewkę do blendera, doprawiamy
curry,
solą i
pieprzem do smaku. Miksujemy aż masa będzie gęsta, gładka i jednorodna. Gotujemy 5 minut, tak by smaki się wymieszały. Zupę nalewamy na talerze, dodajemy pośrodku
bób i dekorujemy
sezamem.Zapraszam do polubienia mnie na Facebooku lub google+, dziękuję za odwiedziny :-)In the English versionCreamy carrot soup served with broad beans and
sesame seedsIngredients for 4 servings:1 kg of carrots1 onion400 g broad beans1 shallot1 l broth40 g ricea pinch of
curry1 tablespoon
sesame seeds1 tablespoon
olive oilsalt and pepper to tastePreparation:Peel and cut the onion finely. Wash and peel the carrots, rinse and cut into large pieces.
Pour the
olive oil into a saucepan. Fry a few minutes until the onion is soft. Mix and add the carrots and the rice, bring to a boil.
Pour broth. Boil for 20 minutes.In the meantime,
pour the broad beans with hot water. Peel the broad beans.Fry the shallots in a pan, add peeled broad beans,
pour 3 tablespoons of water and cook for 5 minutes, covered, over low heat.Roast
sesame seeds in dry skillet over
very low heat.Put the carrot soup to a blender, season with salt and pepper to taste. Add the
curry. Blend until the mixture is thick, smooth and homogeneous. Boil 5 minutes, so that the blended flavors. Garnish with broad beans and decorate with
sesame seeds.
Serve and enjoy!