Wykonanie
Dzisiaj zaprezentuję wam moją wersję obiadu alla risotto bez smażenia. Danie jest niezwykle proste i szybkie, a przy tym oczywiście przepyszne. Najlepsze w nim jest to, że można robić je wedle własnych upodobań, wystarczy urozmaicić je ulubionymi warzywami i
przyprawami.Moją wersję zrobiłam z moimi ulubionymi warzyw, czyli
bakłażanem i
cukinią. Z dodatkiem mnóstwa
curry:)Mam nadzieję, że spodoba wam się moja wersja .
Składniki:
cukiniabakłażanpierś z kurczakaryż w torebkachszklanka
bulionucurrysól,
pieprzoliwa z oliwekSposób przyrządzania:
Pierś z kurczaka kroimy w średniej wielkości kostkę. Gotowe
mięso oprószamy
solą,
pieprzem, łyżeczką
curry oraz skrapiamy
oliwą. Dokładnie nacieramy, aby marynata rozłożyła się równomiernie na wszystkie kawałki. Odstawiamy na 15 minut do lodówki.W tym czasie możemy zająć się warzywami.
Cukinie kroimy w większą kostkę.
Bakłażana kroimy na plastry, które posypujemy
solą i zostawiamy na 30minut. Pamiętajmy, aby po tym czasie spłukać resztki
soli.
Do garnka przekładamy
mięso które zalewamy szklanką
bulionu. Gotujemy około 20 minut, często mieszając. Po tym czasie dodajemy do
kurczaka warzywa. Gotujemy jeszcze 10 minut.W międzyczasie gotujemy
ryż według zaleceń producenta. Wedle uznanie możemy do
wody z
ryżem dodać łyżeczkę
curry. Gotowy
ryż przesypujemy do
kurczaka z warzywami. Wszystko dokładnie mieszamy.Smacznego :)