Wykonanie
Kolejny bardzo udany
szynkowy eksperyment. Bardzo smaczna i delikatna
szynka. Kto ma
szynkowar niech się nie waha ani chwilę ;)Składniki:500 filetu z kruczka100 g
szpinaku30 ml
wody1
szalotka (pokrojona w drobną kostkę)1 ząbek
czosnku1 łyżeczka
soli1 łyżka
oliwypieprzMięso zmielić. Na patelni rozgrzać
oliwę., wrzuć
cebulę,
czosnek i zeszklić. Dodać
szpinak delikatnie posolić i wymieszać. Patelnie przykryć i dusić 3 minuty. Następnie całość przestudzić, i posiekać. Wszytko dodać do zmielonego
mięsa wraz z
wodą i
solą. Wyrabiać 5 minut. Masę przekładamy do
szynkowaru i wkładamy do lodówki na 24 h. Po tym czasie zanurzamy
szynkowar w zimniej wodzie i parzymy
szynkę 100 minut w tem. 80-90 C. Następnie wyjmujemy
szynkowar i chłodzimy w zimnej wodzie odlewamy
wodę przez otwór, (mój
szynkowar taki posiada). Wkładamy do lodówki na 12 godzin. Po tym czasie wyjmujemy
szynkę z
szynkowaru.* mój
szynkowar (
mark Tescoma) posiada wsadu 1/2 wsadu.Czas parzenia
szynki liczymy od momentu kiedy temperatura
wody osiągnie 80-90 C.