Wykonanie
Pin It
Dziś zapraszam na jagielnik
rabarbarowy, czyli ciasto na zimno, które powstało na bazie
kaszy jaglanej.Do ciasta użyłam
kaszy jaglanej firmy Sante .
Kasza jaglana powstaje z łuskanego ziarna prosa. Jest bogata w witaminy grupy B, które wzmacniają pracę jelita grubego, zawiera lecytynę, wapń, potas, fosfor i żelazo. Dostarcza pełnowartościowe
białko i aminokwasy. Zawiera krzemionkę, która korzystnie wpływa na stawy, na wygląd skóry, paznokci i włosów.
Kasza jaglana, to jedyna wśród
kasz, która jest zasadotwórcza w czasie trawienia. Dużo ostatnio się
mówi o zbytnim zakwaszeniu naszych organizmów, który sprzyja rozwijaniu się nowotworów,
kasza jaglana pomoże nam je odkwasić.Nie zawiera glutenu, więc nie uczula. Neutralizuje nadmiar kwasów żołądkowych, usuwa nadmiar śluzu z organizmu, co jest szczególnie istotne przy infekcjach i przeziębieniach.Firma Sante posiada w swojej ofercie ponad 200 produktów,
między innymi, mnóstwo
suszonych owoców, produktów zbożowych,
kasz, nasion i
ciasteczek. Cały asortyment, który ma w sprzedaży Sante znajdziecie tutaj .
Czas przygotowania: 5-6 godzinProporcje na tortownicę o średnicy 20 cmSkładnikiCiasto:1 szklanka
kaszy jaglanej Sante1,5 szklanki
mleka1 szklanka
naturalnego jogurtu1/4 łyżeczki
soli morskiej1 łyżeczka
masła1 szklanka
wody1 łyżka esencji waniliowej4 łyżki
cukru pudru1
galaretka żurawinowa2 łyżeczki
żelatyny1
galaretka truskawkowatruskawki na wierzch ciastaNadzienie
rabarbarowe:700 g
rabarbaru300 g
cukruWykonanie:
Rabarbar płuczemy, kroimy w 2 cm kawałki, zasypujemy
cukrem i odstawiamy na 1 godzinę. Po tym czasie ustawiamy na kuchence i na małym ogniu doprowadzamy do zagotowania.
Rabarbar dusimy bez przykrycia przez 60 minut, mieszając, aby się nie przypalił. Odstawiamy do przestudzenia.Sucha
kaszę wsypujemy na patelnię i prażymy przez 10 minut. W ten sposób pozbędziemy się goryczki.W garnku o grubym dnie podgrzewany 1,5 szklanki
mleka i 1 szklankę
wody, wraz z
solą i
masłem. Wrzucamy
kaszę i gotujemy na malutkim ogniu przez około 25 minut, aż płyn się wchłonie.
Kaszy w trakcie gotowania nie mieszamy.
Kaszę odstawiamy do przestygnięcia.Do blendera wkładamy
kaszę, dodajemy
cukier puder, esencję i
jogurt. Wszystko bardzo dokładnie miksujemy na gładką masę. Następnie dodajemy
rabarbar i też dokładnie miksujemy.W 1/2 szklanki wrzątku rozpuszczamy
galaretkę żurawinową i
żelatynę. Gdy przestygnie hartujemy ją 2-3 łyżkami masy jaglanej, a następnie wszystko przelewamy do blendera i ponownie miksujemy.Towotnicę wykładamy folią spożywczą i wylewamy na nią masę. Wkładamy do lodówki do stężenia.Następnie
galaretkę truskawkową rozpuszczamy w 350 ml wrzątku. Odstawiamy do wystygnięcia.
Truskawki kroimy w plastry i układamy na wierzchu ciasta. Zalewamy
galaretką i wkładamy do lodówki na 4 godziny.