ßßß Cookit - przepis na Jagielnik rabarbarowy

Jagielnik rabarbarowy

nazwa

Wykonanie

Pin It
Dziś zapraszam na jagielnik rabarbarowy, czyli ciasto na zimno, które powstało na bazie kaszy jaglanej.
Do ciasta użyłam kaszy jaglanej firmy Sante . Kasza jaglana powstaje z łuskanego ziarna prosa. Jest bogata w witaminy grupy B, które wzmacniają pracę jelita grubego, zawiera lecytynę, wapń, potas, fosfor i żelazo. Dostarcza pełnowartościowe białko i aminokwasy. Zawiera krzemionkę, która korzystnie wpływa na stawy, na wygląd skóry, paznokci i włosów.
Kasza jaglana, to jedyna wśród kasz, która jest zasadotwórcza w czasie trawienia. Dużo ostatnio się mówi o zbytnim zakwaszeniu naszych organizmów, który sprzyja rozwijaniu się nowotworów, kasza jaglana pomoże nam je odkwasić.
Nie zawiera glutenu, więc nie uczula. Neutralizuje nadmiar kwasów żołądkowych, usuwa nadmiar śluzu z organizmu, co jest szczególnie istotne przy infekcjach i przeziębieniach.
Firma Sante posiada w swojej ofercie ponad 200 produktów, między innymi, mnóstwo suszonych owoców, produktów zbożowych, kasz, nasion i ciasteczek. Cały asortyment, który ma w sprzedaży Sante znajdziecie tutaj .
Czas przygotowania: 5-6 godzin
Proporcje na tortownicę o średnicy 20 cm
Składniki
Ciasto:
1 szklanka kaszy jaglanej Sante
1,5 szklanki mleka
1 szklanka naturalnego jogurtu
1/4 łyżeczki soli morskiej
1 łyżeczka masła
1 szklanka wody
1 łyżka esencji waniliowej
4 łyżki cukru pudru
1 galaretka żurawinowa
2 łyżeczki żelatyny
1 galaretka truskawkowa
truskawki na wierzch ciasta
Nadzienie rabarbarowe:
700 g rabarbaru
300 g cukru
Wykonanie:
Rabarbar płuczemy, kroimy w 2 cm kawałki, zasypujemy cukrem i odstawiamy na 1 godzinę. Po tym czasie ustawiamy na kuchence i na małym ogniu doprowadzamy do zagotowania. Rabarbar dusimy bez przykrycia przez 60 minut, mieszając, aby się nie przypalił. Odstawiamy do przestudzenia.
Sucha kaszę wsypujemy na patelnię i prażymy przez 10 minut. W ten sposób pozbędziemy się goryczki.
W garnku o grubym dnie podgrzewany 1,5 szklanki mleka i 1 szklankę wody, wraz z solą i masłem. Wrzucamy kaszę i gotujemy na malutkim ogniu przez około 25 minut, aż płyn się wchłonie. Kaszy w trakcie gotowania nie mieszamy. Kaszę odstawiamy do przestygnięcia.
Do blendera wkładamy kaszę, dodajemy cukier puder, esencję i jogurt. Wszystko bardzo dokładnie miksujemy na gładką masę. Następnie dodajemy rabarbar i też dokładnie miksujemy.
W 1/2 szklanki wrzątku rozpuszczamy galaretkę żurawinową i żelatynę. Gdy przestygnie hartujemy ją 2-3 łyżkami masy jaglanej, a następnie wszystko przelewamy do blendera i ponownie miksujemy.
Towotnicę wykładamy folią spożywczą i wylewamy na nią masę. Wkładamy do lodówki do stężenia.
Następnie galaretkę truskawkową rozpuszczamy w 350 ml wrzątku. Odstawiamy do wystygnięcia. Truskawki kroimy w plastry i układamy na wierzchu ciasta. Zalewamy galaretką i wkładamy do lodówki na 4 godziny.
Źródło:http://www.kulinarneprzygodygatity.pl/2015/06/jagielnik-rabarbarowy.html