Wykonanie
CIASTO Z KREMEM GRYSIKOWYM,
TRUSKAWKAMI I
GALARETKĄ (BEZ PIECZENIA)Trzy warstwy
herbatników przełożone kremem na bazie
kaszy manny, musem
truskawkowym i
galaretką z
truskawkami - wspaniałe, proste i całkiem tanie ciasto, które z pewnością zachwyci Was swoim smakiem:) Proste w przygotowaniu, choć czasochłonne - trzeba trochę poczekać, aż
kasza manna i mus
truskawkowy ostygną, a
potem poprzekładać kolejne warstwy. Ciasto najlepiej smakuje 1-2 dni po przygotowaniu, kiedy
herbatniki odpowiednio nasiąkną i całość idealnie się połączy. Ciasto kroi się rewelacyjnie, nie rozpada się, a smak jest cudowny - krem bardzo delikatny, mus nie za słodki, zaś
galaretka i
owoce nadają świeżości. Bardzo zachęcam Was do wypróbowania tego ciasta z przepisu Kasi Guzik - w mojej, truskawkowej wersji - jest przepyszne!:)SKŁADNIKI NA KREM:1 szklanka (około 11 łyżek)
kaszy manny1 litr
mleka (użyłam 3,2 %)250 g miękkiego
masła1 szklanka
cukru pudru900 g
truskawek (użyłam mrożonych - 2 opakowania)0,5 szklanki
wody3/4 szklanki
cukru (lub kilka łyżek więcej według uznania)7 łyżeczek
żelatyny + 1/4 szklanki wrzącej
wodyDODATKOWO:300 g
herbatników (użyłam Petitki)200 g
truskawek2
galaretki truskawkowe650 ml wrzątkuWYKONANIE:
Truskawki (zamrożone) wrzuć do garnka, dolej 0,5 szklanki
wody,
cukier i zagotuj. Rozgnieć je widelcem lub rózgą kuchenną.Dodaj
żelatynę rozpuszczoną we wrzątku, zamieszaj dokładnie. Odstaw mus do całkowitego ostygnięcia, a następnie wstaw do lodówki do zgęstnienia.KREM GRYSIKOWY:
Mleko zagotuj w garnku z grubym dnem. Na wrzące
mleko wsyp powoli
kaszę mannę, energicznie mieszając, by nie powstały grudki. Gotuj
kaszę jeszcze 1-2 minuty nie zmniejszając ognia, aż bardzo mocno zgęstnieje. Odstaw do ostudzenia.Miękkie
masło utrzyj na jasną, puszystą masę z
cukrem pudrem.Dodaj do niego w kilku turach ostudzoną
kaszę i zmiksuj na gładką masę.
GALARETKA:
Galaretki rozpuść w 650 ml wrzątku, odstaw do stężenia -
galaretka ma być gęsta, ale nie całkowicie stężała.
Truskawki pokrój na mniejsze kawałki.SKŁADANIE:Dno formy o wymiarach 25 x 25 cm wyłóż papierem do pieczenia.Ułóż na nim pierwszą warstwę
herbatników. Na to wyłóż połowę kremu grysikowego. Wyrównaj wierzch i wyłóż połowę musu
truskawkowego, ponownie wyrównaj powierzchnię.Wyłóż kolejną warstwę
herbatników. Na nią przełóż drugą cześć kremu grysikowego i również drugą musu
truskawkowego.Przykryj ostatnią warstwą
herbatników.Na górę wyłóż tężejącą
galaretkę z pokrojonymi w kawałki
truskawkami.Wsadź ciasto do lodówki na 1 2 godzin (całą noc). Ciasto najlepiej smakuje 1-2 dni po przyrządzeniu. Gotowe! Smacznego!