ßßß Cookit - przepis na Ciasto grysikowe z truskawkami i galaretką

Ciasto grysikowe z truskawkami i galaretką

nazwa

Wykonanie

Kasza manna z truskawkami - koszmar dzieciństwa czy ulubiony podwieczorek? Macie okazję się przekonać ;-). Ciasto bez pieczenia, na ulubionych herbatnikach, z kremem z kaszy manny. Takim samym kremem, jak w znanej Wam stefance . Smaczne, szybkie, wygodne do krojenia, ładnie się prezentujące. Może okaże się Waszym tegorocznym truskawkowym hitem?
Składniki:
2 opakowania herbatników np. petitków
1 litr mleka
200 g masła
1 szklanka cukru
1 opakowanie cukru wanilinowego
1 szklanka kaszy manny
500 g truskawek
2 opakowania galaretki truskawkowej
Galaretki rozpuścić w 750 ml wody, odstawić do wystudzenia.
Formę o wymiarach dolnych 26 x 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
Dno formy wyłożyć herbatnikami, jeden przy drugim.
W garnku zagotować mleko z cukrami i masłem. Do gorącego dodać szklankę kaszy manny, zagotować. Pogotować około minuty lub dwóch od momentu zagotowania, mieszając, do otrzymania gęstej kaszy. Gorącą kaszę wylać na herbatniki, wyrównać. W jeszcze ciepłą kaszę powciskać truskawki, do połowy ich wielkości. Przestudzić.
Zalać tężejącą galaretką.
Uwaga: może się zdarzyć, że truskawki podpłyną do góry, wtedy trzeba je umieścić na miejscu przy pomoca malutkich wykałaczek, które usuniemy po stężeniu galaretki.
Przechowywać w lodówce. Przed podaniem dowolnie udekorować, np. bitą śmietaną.
Smacznego :-).
Źródło przepisu - kuchniagw.blogspot.co.uk
Źródło:http://www.mojewypieki.com/przepis/ciasto-grysikowe-z-truskawkami-i-galaretka