Wykonanie
Kasza manna z
truskawkami - koszmar dzieciństwa czy ulubiony podwieczorek? Macie okazję się przekonać ;-). Ciasto bez pieczenia, na ulubionych herbatnikach, z kremem z
kaszy manny. Takim samym kremem, jak w znanej Wam stefance . Smaczne, szybkie, wygodne do krojenia, ładnie się prezentujące. Może okaże się Waszym tegorocznym
truskawkowym hitem?Składniki:2 opakowania
herbatników np. petitków1 litr
mleka200 g
masła1 szklanka
cukru1 opakowanie
cukru wanilinowego1 szklanka
kaszy manny500 g
truskawek2 opakowania
galaretki truskawkowejGalaretki rozpuścić w 750 ml
wody, odstawić do wystudzenia.Formę o wymiarach dolnych 26 x 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia.Dno formy wyłożyć
herbatnikami, jeden przy drugim.W garnku zagotować
mleko z
cukrami i
masłem. Do gorącego dodać szklankę
kaszy manny, zagotować. Pogotować około minuty lub dwóch od momentu zagotowania, mieszając, do otrzymania gęstej
kaszy. Gorącą
kaszę wylać na
herbatniki, wyrównać. W jeszcze ciepłą
kaszę powciskać
truskawki, do połowy ich wielkości. Przestudzić.Zalać tężejącą
galaretką.Uwaga: może się zdarzyć, że
truskawki podpłyną do góry, wtedy trzeba je umieścić na miejscu przy pomoca malutkich wykałaczek, które usuniemy po stężeniu
galaretki.Przechowywać w lodówce. Przed podaniem dowolnie udekorować, np.
bitą śmietaną.Smacznego :-).
Źródło przepisu - kuchniagw.blogspot.co.uk