Wykonanie
Znakomita potrawa dietetyczna zarówno na śniadanie jak i na deser. Generalnie znana chyba każdemu od maleńkości. Goszcząc jakiś czas temu u
Andzi na blogu Pyszne jedzonko natknęłam się właśnie na
truskawkową kaszę manną . Szczerze mówiąc
jadłam przeróżne wersje tej
kaszki, ale..... co aż mnie zdziwiło.... z
truskawkami jeszcze nie.... ;))) No i koniecznie musiałam zrobić,
póki truskawki są jeszcze w ogródku.
Manna z tymi apetycznymi
owocami jest tak pyszna, że robiłam ją przez kilka kolejnych dni na śniadanie.
Składniki (na 4 porcje):12 łyżek (180 ml)
kaszy manny błyskawicznej (użyłam Lubelli)¼ szklanki
wody + ok. 1 szklanka
wody z zalania
manny1000 ml
mleka1 płaska łyżeczka
soli3 płaskie łyżeczki
cukru2 łyżeczki
masłacukier z naturalną
wanilią lub
cukier wanilinowyok. 500g
truskawek +
cukier do smakuWykonanie :Połowę
truskawek miksujemy z
cukrem (do smaku), a pozostałą część kroimy wzdłuż na ćwiartki.Na dno rondelka wlewamy ¼ szklanki
wody. Gdy zacznie się gotować wlewamy
mleko. W tym czasie
kaszę manną zalewamy zimną
wodą, mieszamy i odstawiamy do momentu, aż opadnie na dno naczynia. Zlewamy
wodę. Ponownie zalewamy
wodą , mieszamy, odstawiamy i zlewamy
wodę do uzyskania objętości mieszaniny równej 400 ml. Do
mleka dajemy 1 łyżeczkę
soli i 3 łyżeczki
cukru.
Kaszę mieszamy i wylewamy na gotujące się
mleko stale mieszając, aby nie powstały grudki i aby nie przywarła do dna. Gotujemy ok. 3 minuty. Zestawiamy z ognia, dajemy
masło i mieszamy do jego rozpuszczenia się.Bezpośrednio po ugotowaniu rozlewamy do miseczek. Posypujemy do smaku
cukrem z
wanilią, dajemy kleksy zmiksowanych z
cukrem truskawek. Dekorujemy ćwiartkami
truskawek i listkami
melisy.
Polecam również :W kuchni na wesoło :- Jesteś taki humorzasty, niekonsekwentny - narzeka żona do
męża.- W poniedziałek chętnie jadłeś
bób, we wtorek też, w środę i czwartek nie odmówiłeś.- A nagle w piątek nie chcesz jeść! Kto z tobą wytrzyma!