Wykonanie
Smak, który z pewnością przypomni niejednej osobie dzieciństwo. Ja muszę jednak się przyznać, że
jadłam je dzisiaj pierwszy raz. Jestem miło zaskoczona ponieważ jest bardzo smaczne.
Składniki:1l
mleka,1 kostka
masła lub
margaryny (250g),1/2 lub 3/4 szklanki
cukru ( w zależności jakie kto słodkie lubi),2 łyżeczki
cukru wanilinowego (10g),1szklanka
kaszy manny,2 łyżki
kakao (12g) wymieszane w minimalnej ilości
wody,2 duże paczki
herbatników ( ok.60 sztuk na dwie warstwy).Polewa:110g
masła lub
margaryny,1/2 szklanki
cukru pudru,3 łyżki
kakao,3 łyżki
mleka.Ponadto:małe cukiereczki do dekoracji (niekoniecznie).Przygotowanie:
Przygotować blaszkę do ciasta, wyłożyć ją folią aluminiową i wyłożyć na spód pierwszą warstwę
herbatników.
Mleko zagotować z
masłem (
margaryną) i
cukrami ( dość często mieszać). Gdy się
mleko zagotuje powoli wsypywać
kaszę, cały czas mieszając. Gdy masa
zrobi się gęsta, ściągnąć z palnika lub na bardzo wolnym ogniu pozostawić i dodać
kakao, również cały czas mieszać. Gdy masa jest już jednolita, wylać ją na
herbatniki i równomiernie rozprowadzić. Poczekać chwilkę aż lekko odparuje i poukładać drugą warstwę
herbatników.Przygotować polewę:
Masło rozpuścić na wolnym ogniu z
cukrem pudrem i
mlekiem. Na koniec dodać
kakao i dobrze wymieszać, do uzyskania jednolitej polewy. Odstawić na chwilę by lekko przestygła, ale nie całkowicie. Jeszcze ciepłą polewę wylać na ciasto, rozprowadzić i udekorować. Ciasto odłożyć w chłodne miejsce.
Smacznego!!!