Wykonanie
Ciasto to robiłam już wiele
razy. Pewnie część z Was też zna ten przepis. Ale z pewnością są też takie osoby, które jeszcze nie poznały smaku tego ciacha a warto zapisać taki tani i szybki przepis na czarną godzinę :) Ciasto jest banalnie łatwe i tak naprawdę z
banalnych składników. Każdy z nas jadł kiedyś
kaszę mannę. Tutaj dodaje się do niej kilka dodatków i powstaje świetny krem, którym można przełożyć
herbatniki. Co ciekawe, znam osobę, która po spróbowaniu nawet nie wiedziała, że zjadła
kaszę której normalnie jak twierdzi nie lubi - w końcu każda rzecz odpowiednio doprawiona czy przygotowana nabiera nowego smaku. Zawsze warto eksperymentować i próbować, nawet jeżeli coś nam wcześniej nie smakowało :) Zachęcam do przygotowania :)
Z zeszytu teściowej.Przepis na blaszkę 20 x 30Na tradycyjną blaszkę 30 x 40 należy zrobić 1 , 5 porcji.Składniki:
herbatniki na 3 warstwy blaszki - około 40 dag (to tylko orientacyjna waga)1 litr
mleka 3,2 %1 szklanka
kaszy manny1 kostka
margarynycukier waniliowy 1 opakowanie1 szklanka
cukru1 kopiasta łyżka
kakao na polewę: łyżka kopiastego
kakao, 1/4 kostki
margaryny, łyżka
cukru, 2 łyżki
wodyWykonanie:W pierwszej kolejności ułożyć na blaszce pierwszą warstwę
herbatników.Ugotować pierwszą część - ciemną (z połowy składników):
Kakao rozkłócić w odrobinie
mleka. Włożyć do garnuszka, dodać połowę
mleka, pół szklanki
cukru, połowę
cukru waniliowego i pół kostki
margaryny. Zagotować całość, co jakiś czas mieszając aż do rozpuszczenia składników. Na gotujące się
mleko wsypywać wolno pół szklanki
kaszy stale mieszając (by nie przywarła do dna). Gotować na małym ogniu przez 3-5 minut - do momentu aż masa będzie wyraźnie gęsta i przestanie przelewać się przez łyżkę.Gorącą masę wyłożyć na
herbatniki, rozłożyć równo, przykryć drugą warstwa
herbatników. Ułożyć je równolegle do poprzednich.Ugotować drugą część, czyli masę białą. Powtarzamy czynności, które robiliśmy przy ciemnej części - nie dodajemy już tutaj jednak
kakao.Jeszcze gorącą masę wykładamy na
herbatniki, rozkładamy równo, przykrywamy równolegle trzecią warstwą
herbatników.Ciasto zostawiamy do ostygnięcia.Kiedy ciasto jest już chłodne, należy przygotować polewę.W garnuszku rozmieszać
wodę i
kakao, dodać
cukier i
margarynę. Podgrzewać aż wszystkie składniki się połączą. Polać ciasto i schować do lodówki.Smacznego!Pozdrawiam,
Kasia.