Wykonanie
Wiem jak bardzo lubicie przekładańce dlatego postanowiłam przygotować dla Was wyjątkowe ciasto bez użycia piekarnika :D Banalnie proste w przygotowaniu, szybie i ciekawe w wyglądzie. Bardzo apetycznie, lekkie, nie jest ciężkie chociaż masa jest
maślana. Warstwy do siebie pasują i sprawiają że ciasto jest pyszne w swojej prostocie. Polecam czy to na zbliżające się komunie, imieniny czy tak podrostu do
kawki.Składniki:Masa budyniowa:200 g
masła temp. pokojowa120 g
cukru pudru1
budyń śmietankowy (bez
cukru)500 ml
mlekaMasa truskawkowa:450g
truskawek (mogą być mrożone)120g
cukru trzcinowego50 ml
wody2 łyżeczki agaru albo 4 łyżeczki
żelatyny450 g
herbatnikówBudyń ugotuj według instrukcji na opakowaniu i przestudź do temp. pokojowej (możesz zrobić to dzień wcześniej). Utrzyj
masło z
cukrem a następnie dodawaj po łyżce budyniu. Ucieraj do skończenia się budyniu i połączenia się całości.
Truskawki włóż do garnka, wlej
wodę, wsyp
cukier i duś na małym ogniu aż się rozpadną. Następnie zmiksuj na papkę. Wsyp agar albo
żelatynę i mieszaj do rozpuszczenia. Przestudź i poczekaj aż masa zacznie gęstnieć.Ułóż pierwszą warstwę
herbatników. Moja miała długość na 6
herbatników a szerokość na 3. Rozsmaruj połowę masy truskawkowej, przykryj
herbatnikami. Na nich rozsmaruj większą część kremu budyniowego i przykryj
ciastkiem. Na nim wyłóż pozostałą część masy truskawkowej, przykryj
ciastkiem i posmaruj resztą kremu. Wstaw do lodówki na minimum 2 godziny (
herbatniki muszą
mieć czas żeby zmięknąć).