ßßß Cookit - przepis na Przekładaniec bez pieczenia z truskawkami i budyniem

Przekładaniec bez pieczenia z truskawkami i budyniem

nazwa

Wykonanie

Wiem jak bardzo lubicie przekładańce dlatego postanowiłam przygotować dla Was wyjątkowe ciasto bez użycia piekarnika :D Banalnie proste w przygotowaniu, szybie i ciekawe w wyglądzie. Bardzo apetycznie, lekkie, nie jest ciężkie chociaż masa jest maślana. Warstwy do siebie pasują i sprawiają że ciasto jest pyszne w swojej prostocie. Polecam czy to na zbliżające się komunie, imieniny czy tak podrostu do kawki.
Składniki:
Masa budyniowa:
200 g masła temp. pokojowa
120 g cukru pudru
1 budyń śmietankowy (bez cukru)
500 ml mleka
Masa truskawkowa:
450g truskawek (mogą być mrożone)
120g cukru trzcinowego
50 ml wody
2 łyżeczki agaru albo 4 łyżeczki żelatyny
450 g herbatników
Budyń ugotuj według instrukcji na opakowaniu i przestudź do temp. pokojowej (możesz zrobić to dzień wcześniej). Utrzyj masło z cukrem a następnie dodawaj po łyżce budyniu. Ucieraj do skończenia się budyniu i połączenia się całości.
Truskawki włóż do garnka, wlej wodę, wsyp cukier i duś na małym ogniu aż się rozpadną. Następnie zmiksuj na papkę. Wsyp agar albo żelatynę i mieszaj do rozpuszczenia. Przestudź i poczekaj aż masa zacznie gęstnieć.
Ułóż pierwszą warstwę herbatników. Moja miała długość na 6 herbatników a szerokość na 3. Rozsmaruj połowę masy truskawkowej, przykryj herbatnikami. Na nich rozsmaruj większą część kremu budyniowego i przykryj ciastkiem. Na nim wyłóż pozostałą część masy truskawkowej, przykryj ciastkiem i posmaruj resztą kremu. Wstaw do lodówki na minimum 2 godziny (herbatniki muszą mieć czas żeby zmięknąć).
Źródło:http://olainthekitchen.blogspot.com/2015/04/przekadaniec-bez-pieczenia-z.html