Wykonanie
Pin It

Dziś zapraszam na szybkie do przyrządzenia danie obiadowe. Danie obiadowe przygotowane z moich dwóch ukochanych składników, czyli
makaronu i pesto. Tym razem do
makaronu wykorzystałam pesto ze
szczypioru czosnkowego, ale oczywiście możecie dodać swoje ulubione pesto. Pamiętajcie, aby zostawić nieco
wody (2-3 łyżki), w której gotował się
makaron. Gdy ja dodamy do ugotowanego już
makaronu pesto o wiele łatwiej się nam w nim rozprowadzi.Na blogu znajdziecie również przepisy na
bazyliowe pesto,pesto z
rukoli z
bazylią,pesto z
natki pietruszki i orzeszków,
szpinakowe pesto.


Czas przygotowania: 20 minutProporcje na 3-4 osobySkładniki:4-5 łyżek pesto ze
szczypioru czosnkowego1 opakowanie małych kulek
mozzarelli1 opakowanie
makaronu (u mnie kolanka karbowane chifferi rigati)
oliwa z oliwek EVlistki świeżego
oreganoświeżo
starty ser pecorino

Wykonanie:
Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu. U mnie
makaron zawsze jest gotowany al dente, czyli na pół twardo. taki nam smakuje najbardziej, a poza tym tak przygotowany
makaron jest mniej kaloryczny.Ugotowany
makaron odcedzamy zostawiając odrobinę
wody, przekładamy go do miski, dodajemy pesto, pokrojone na ćwiartki kulki
mozzarelli i świeże listki
oregano. Wszystko dokładnie mieszamy, skrapiamy
oliwą z oliwek, posypujemy tartym
serem i od razu podajemy.