Wykonanie
Witajcie kochani! Dzisiaj podzielę się z
Wami przepisem na
makaron zbożowy z
krewetkami koktajlowymi,
szpinakiem i
pomidorkami cherry. Danie to dzięki dodanej
cytrynie ma lekko kwaskowaty, orzeźwiający smak. Nie
będę ukrywała, że w tej formie pierwszy raz w życiu spróbowałam
krewetek i zdecydowanie nie żałuję. W najbliższym czasie pojawi się na moim blogu recenzja pewnego dekoratora, czekajcie z niecierpliwością ;)

Składniki:300 g
krewetek koktajlowych
oregano i
bazylia2 ząbki
czosnku3 łyżki
oliwy15
pomidorków cherry, przekrojonych na pół200 g
świeżego szpinaku300 g
makaronu zbożowego
sól,
pieprzcytrynastarty ser mozzarellaPrzygotowanie:Ścieramy
skórkę z cytryny (żółtą część) do miski, wrzucamy do niej
krewetki (już rozmrożone), łyżeczkę
bazylii i
oregano oraz szczyptę
soli i
pieprzu, mieszamy wszystko i wstawiamy do lodówki. Gotujemy
makaron (2 minuty krócej niż wskazali producenci na opakowaniu), po zagotowaniu odkładamy 1/3 szklanki
wody z gotowania,
makaron odcedzamy. Do Garnka wrzucamy umyte liście
szpinaku, na to nakładamy
makaron i zalewamy zostawioną
wodą, mieszamy wszystko dokładnie. Tak przygotowany garnek przykrywamy pokrywką i zostawiamy na 3 minuty.W międzyczasie w woku rozgrzewamy
oliwę, wyciskamy do niej przez praskę
czosnek i smażymy krótką chwilkę. Następnie wrzucamy nasze przekrojone
pomidorki, doprawiamy je
solą i
pieprzem, smażymy około 3 minuty na małym ogniu. Dodajemy
krewetki, smażymy jeszcze 2 minutki. Wyciskamy sok z naszej
cytryny i dodajemy do mieszanki w woku. Gotowy
makaron przerzucamy do naszego woka, mieszamy z jego zawartością i podsmażamy na małym ogniu wszystko przez 2-3 minutki ciągle mieszając. Gotowe danie wykładamy na talerze i sypiemy z wierzchu
startym serem.










