ßßß Cookit - przepis na Ekspresowy czerwony barszcz

Ekspresowy czerwony barszcz

nazwa

Wykonanie

Pin It
Nie wiem czy jestem bardzo odkrywcza, bo możliwe, że taki sposób na szybki barszcz czerwony już ktoś przede mną wymyślił . W każdym razie zachciało mi się czerwonego barszczu, tak na szybko, bez gotowania wywaru, buraków, etc . Otworzyłam lodówkę, a tam butla zakwasu z kiszonych buraków, dokupiłam świeże buraki i oto co mi z tego pomysłu wyszło :-). A zapewniam Was, że wyszło pysznie.
Czas przygotowania: 15 minut
Składniki:
1,5 szklanki soku (zakwasu) z buraków
700 g surowych buraków
2 szklanki wody
1/2 łyżeczki cukru
1 łyżka domowej warzywnej pasty bulionowej lub bulionowej pasty mięsnej
sól
pieprz
Wykonanie:
Buraki myjemy, obieramy ze skórki, kroimy w kawałki i wyciskamy z nich sok w sokowirówce.
Do garnka wlewamy zakwas, sok z buraków i wodę. Dodajemy pastę bulionową i przyprawy. Doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień i gotujemy na małym ogniu przez 5 minut.
Uwaga:
Ilości zakwasu podaję w przybliżeniu, bo nie każdy lubi kwaskowaty barszcz, możemy też dodać więcej wody, wszystko zależy do Waszego smaku.
Jeśli nie posiadacie pasty bulionowej barszcz można też przyprawić domową vegetą.
Źródło:http://www.kulinarneprzygodygatity.pl/2015/02/ekspresowy-czerwony-barszcz-na-zakwasie.html