ßßß
            
        
Nie wiem czy jestem bardzo odkrywcza, bo możliwe, że taki sposób na szybki barszcz czerwony już ktoś przede mną wymyślił . W każdym razie zachciało mi się czerwonego barszczu, tak na szybko, bez gotowania wywaru, buraków, etc . Otworzyłam lodówkę, a tam butla zakwasu z kiszonych buraków, dokupiłam świeże buraki i oto co mi z tego pomysłu wyszło :-). A zapewniam Was, że wyszło pysznie.
Czas przygotowania: 15 minutSkładniki:1,5 szklanki soku (zakwasu) z buraków700 g surowych buraków2 szklanki wody1/2 łyżeczki cukru1 łyżka domowej warzywnej pasty bulionowej lub bulionowej pasty mięsnejsólpieprz
Wykonanie:Buraki myjemy, obieramy ze skórki, kroimy w kawałki i wyciskamy z nich sok w sokowirówce.Do garnka wlewamy zakwas, sok z buraków i wodę. Dodajemy pastę bulionową i przyprawy. Doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień i gotujemy na małym ogniu przez 5 minut.Uwaga:Ilości zakwasu podaję w przybliżeniu, bo nie każdy lubi kwaskowaty barszcz, możemy też dodać więcej wody, wszystko zależy do Waszego smaku.Jeśli nie posiadacie pasty bulionowej barszcz można też przyprawić domową vegetą.