Wykonanie
Pin It
Czerwony postny barszcz to kolejny klasyk wigilijnej wieczerzy. U nas w domu pojawia się obok zupy grzybowej z łazankami. Z reguły podaję go z pasztecikami z
pieczarkami lub z pierogami z
kapustą i
grzybami. Można go też popijać bez żadnych dodatków. Do przygotowania barszczu na zakwasie musimy się zabrać na co najmniej tydzień przed Wigilią. To już ostatni moment, żeby nastawić zakwas na burakach. . Potrzebuje on 7 dni, aby był gotowy do użytku.Zachęcam do gotowania barszczu na zakwasie właśnie, ma on niepowtarzalny smak, i według mnie ma zdecydowanie głębszy i pełniejszy aromat niż ten gotowany tylko na słodkich burakach.Składniki:1,2 kg
buraków1,2 litra
wody1 łyżka domowej warzywnej pasty bulionowej lub
włoszczyznaszczypta kwasu
cytrynowego0 , 7 litra zakwasu na czerwony barszcz1 łyżeczka
cukrusólpieprzWykonanie:
Buraki myjemy, obieramy i kroimy w plastry. Do garnka wlewamy
wodę, dodajemy
buraki, kwasek
cytrynowy i pastę
bulionową. Jeśli nie mamy pasty dodajemy obraną
włoszczyznę. Gotujemy do miękkości warzyw. Następnie dolewamy
kwas buraczany, przyprawiamy, dobrze podgrzewamy, pilnując, aby barszcz się nie zagotował, straci wtedy kolor.