Wykonanie
            Pin It

Czerwony postny barszcz to kolejny klasyk wigilijnej wieczerzy. U nas w domu pojawia się obok zupy grzybowej z łazankami. Z reguły podaję go z pasztecikami z 
pieczarkami lub z pierogami z 
kapustą i 
grzybami. Można go też popijać bez żadnych dodatków. Do przygotowania barszczu na zakwasie musimy się zabrać na co najmniej tydzień przed Wigilią. To już ostatni moment, żeby nastawić zakwas na burakach. . Potrzebuje on 7 dni, aby był gotowy do użytku.Zachęcam do gotowania barszczu na zakwasie właśnie, ma on niepowtarzalny smak, i według mnie ma zdecydowanie głębszy i pełniejszy aromat niż ten gotowany tylko na słodkich burakach.Składniki:1,2 kg 
buraków1,2 litra 
wody1 łyżka domowej warzywnej pasty bulionowej lub 
włoszczyznaszczypta kwasu 
cytrynowego0 , 7 litra zakwasu na czerwony barszcz1 łyżeczka 
cukrusólpieprz
Wykonanie:
Buraki myjemy, obieramy i kroimy w plastry. Do garnka wlewamy 
wodę, dodajemy 
buraki, kwasek 
cytrynowy i pastę 
bulionową. Jeśli nie mamy pasty dodajemy obraną 
włoszczyznę. Gotujemy do miękkości warzyw. Następnie dolewamy 
kwas buraczany, przyprawiamy, dobrze podgrzewamy, pilnując, aby barszcz się nie zagotował, straci wtedy kolor.