ßßß Cookit - przepis na Pan rústico, czyli rustykalny chleb hiszpański

Pan rústico, czyli rustykalny chleb hiszpański

nazwa

Wykonanie

Pin It
Nowy 2015 rok zaczynamy w naszej comiesięcznej piekarni u Amber w hiszpańskich rytmach. Tym razem na tapecie jest rustykalny chleb hiszpański, wybrany dla nas przez Anię z bloga Bajkorada . Chleb jest bardzo puszysty i delikatny . Gdy go przyrumienimy ma pyszną chrupiącą skórkę. Należy tylko pamiętać o tym, żeby starter przygotowywać w dużej misce, ponieważ bardzo rośnie w trakcie fermentacji i może nam niechcący wyjść na zewnątrz poza miskę.
Pan r ú stico, czyli rustykalny chleb hiszpański
Czas przygotowania: 27 godzin
Proporcje na 1 bochenek
Składniki
Starter:
150 ml ciepłej wody
1 łyżeczka cukru
26 g świeżych drożdży
125 g mąki pszennej chlebowej 750
Ciasto właściwe:
200 ml ciepłej wody
1 łyżeczka cukru
9 g świeżych drożdży
225 g mąki pszennej chlebowej
100 g mąki pszennej razowej
1 łyżeczka soli
1 łyżka oliwy
Wykonanie:
W dużej misce mieszamy wodę z cukrem i drożdżami, przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na 15 minut. Dodajemy mąkę, dokładnie mieszamy, przykrywamy folią i zostawiamy w temperaturze pokojowej na 24 godziny. Uwaga, starter bardzo rośnie.
Drożdże z ciasta właściwego rozcieramy z cukrem, dodajemy wodę i odstawiamy na 10 minut. Do miski ze starterem dodajemy mąki, sól, oliwę i rozpuszczone drożdże z cukrem. Wszystko wyrabiamy. Ciasto będzie lepkie. Następnie przekładamy je na omączony blat i zagniatamy, rozciągamy i składamy z powrotem do siebie przez 10 minut. Ciasto lekko podsypujemy niewielką ilością mąką. Po zagnieceniu ciasto powinno być elastyczne i gładkie. Ciasto wkładamy do miski i odstawiamy na 60 minut do wyrośnięcia.
Blachę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia i posypujemy mąką. Przekładamy na nią ciasto, rozciągamy na około 30 cm. i składamy na pół. Czynność powtarzamy dwukrotnie, a następnie formujemy bochenek i nacinamy go kilkukrotnie ostrym nożem. Chleb posypujemy mąką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 60 minut.
Chleb pieczemy w piekarniku nagrzanym do 230 stopni przez 20-25 minut. Studzimy na kratce.
Pan Rustico na blogach:
Akacjowy blog
Bajkorada
Eksplozja smaku
Fabryka kulinarnych inspiracji
Grahamka, weka i kajzerka
Jagodziana Coffee
Każdy ma jakiegoś bzika
Konwalie w kuchni
Kuchnia Alicji
Kuchnia Gucia
Kuchennymi drzwiami
Kuchenne wojowanie
Kulinarne przygody Gatity
Leśny zakątek
Manufaktura Moni
Małe kulinaria
Mozaika życia
Nie tylko na słodko
Nieład malutki
Ogrody Babilonu
Posadzone i zjedzone
Proste potrawy
Smakowity chleb
Smakowe kubki
Stare gary
Sto kolorów kuchni
W poszukiwaniu slowlife
Ugotujmy to
Zacisze kuchenne
Źródło:http://www.kulinarneprzygodygatity.pl/2015/01/pan-rustico-czyli-rustykalny-chleb.html