ßßß
Nowy 2015 rok zaczynamy w naszej comiesięcznej piekarni u Amber w hiszpańskich rytmach. Tym razem na tapecie jest rustykalny chleb hiszpański, wybrany dla nas przez Anię z bloga Bajkorada . Chleb jest bardzo puszysty i delikatny . Gdy go przyrumienimy ma pyszną chrupiącą skórkę. Należy tylko pamiętać o tym, żeby starter przygotowywać w dużej misce, ponieważ bardzo rośnie w trakcie fermentacji i może nam niechcący wyjść na zewnątrz poza miskę.
Pan r ú stico, czyli rustykalny chleb hiszpańskiCzas przygotowania: 27 godzinProporcje na 1 bochenekSkładnikiStarter:150 ml ciepłej wody1 łyżeczka cukru26 g świeżych drożdży125 g mąki pszennej chlebowej 750Ciasto właściwe:200 ml ciepłej wody1 łyżeczka cukru9 g świeżych drożdży225 g mąki pszennej chlebowej100 g mąki pszennej razowej1 łyżeczka soli1 łyżka oliwy

Wykonanie:W dużej misce mieszamy wodę z cukrem i drożdżami, przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na 15 minut. Dodajemy mąkę, dokładnie mieszamy, przykrywamy folią i zostawiamy w temperaturze pokojowej na 24 godziny. Uwaga, starter bardzo rośnie.Drożdże z ciasta właściwego rozcieramy z cukrem, dodajemy wodę i odstawiamy na 10 minut. Do miski ze starterem dodajemy mąki, sól, oliwę i rozpuszczone drożdże z cukrem. Wszystko wyrabiamy. Ciasto będzie lepkie. Następnie przekładamy je na omączony blat i zagniatamy, rozciągamy i składamy z powrotem do siebie przez 10 minut. Ciasto lekko podsypujemy niewielką ilością mąką. Po zagnieceniu ciasto powinno być elastyczne i gładkie. Ciasto wkładamy do miski i odstawiamy na 60 minut do wyrośnięcia.Blachę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia i posypujemy mąką. Przekładamy na nią ciasto, rozciągamy na około 30 cm. i składamy na pół. Czynność powtarzamy dwukrotnie, a następnie formujemy bochenek i nacinamy go kilkukrotnie ostrym nożem. Chleb posypujemy mąką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 60 minut.Chleb pieczemy w piekarniku nagrzanym do 230 stopni przez 20-25 minut. Studzimy na kratce.
Pan Rustico na blogach:Akacjowy blogBajkoradaEksplozja smakuFabryka kulinarnych inspiracjiGrahamka, weka i kajzerkaJagodziana CoffeeKażdy ma jakiegoś bzikaKonwalie w kuchniKuchnia AlicjiKuchnia GuciaKuchennymi drzwiamiKuchenne wojowanieKulinarne przygody GatityLeśny zakątekManufaktura MoniMałe kulinariaMozaika życiaNie tylko na słodkoNieład malutkiOgrody BabilonuPosadzone i zjedzoneProste potrawySmakowity chlebSmakowe kubkiStare garySto kolorów kuchniW poszukiwaniu slowlifeUgotujmy toZacisze kuchenne