Wykonanie
W Styczniowej piekarni pojawiła się propozycja upieczenia pysznego
chleba więc
czemu by się nie zmobilizować. Ostatnio
pieczywo rzadko u mnie gości więc dobrze jak przynajmniej raz w miesiącu coś upiekę. Mój
chleb oczywiście pękł na samym środku ale w smaku jest bardzo dobry. W środku mięciutki, z wierzchu chrupiąca skórka, pycha.Razem ze mną piekli:Akacjowy blogBajkoradaFabryka kulinarnych inspiracji
Grahamka, weka i
kajzerkaJagodziana CoffeeKażdy ma jakiegoś bzikaKonwalie w kuchniKuchnia AlicjiKuchnia GuciaKuchennymi drzwiamiKuchenne wojowanieKulinarne przygody GatityLeśny zakątekMagnolia
rozmarynManufaktura MoniMałe kulinariaMozaika życiaNie tylko na słodkoNieład malutkiOgrody BabilonuPosadzone i zjedzoneProste potrawySmak mojego domuSmakowity
chlebSmakowe
kubkiStare garyW poszukiwaniu slowlifeUgotujmy toZacisze kuchenne
Składniki na starter:150 ml ciepłej
wody1 łyżeczka
cukru26 g świeżych
drożdży ( 7 g suchych)125 g
mąki pszennej chlebowejWodę wymieszać z
cukrem i
drożdżami. Pozostawić w ciepłym miejscu około 10 minut. Wymieszać z
mąką, uzyskując konsystencję gęstej pasty. Przykryć folią i zostawić w temp. pokojowej na 24 godziny.Skąłdniki na ciasto właściwe:200 ml ciepłej
wody1 łyżeczka
cukru9 g świeżych
drożdży ( ok. 4 g suchych)225 g
mąki pszennej chlebowej + do podsypywania100 g
mąki pszennej razowej1 łyżeczka
soli1 łyżka
oliwyWodę wymieszać z
cukrem i
drożdżami. Odstawić na 10 minut.
Mąki wymieszać z
solą, starterem, rozpuszczonymi
drożdżami oraz
oliwą. Mieszać łyżką do osiągnięcia lepkiego ciasta. Przenieść na stolnice i zagniatać przez ok. 10 minut, aż będzie elastyczne i gładkie (rozciągać ciasto i składać z powrotem do siebie). Nie podsypywać zbyt dużo
mąki, żeby ciasto nie zrobiło się za suche. Gotowe przełożyć do naoliwionej miski i odstawić na min. 1 godzinę do wyrośnięcia (podwojenia objętości). Blachę wysypać
mąką. Ciasto przełożyć na blachę. Rozciągnąć na ok. 30 cm długości złożyć na pół – czynność dwukrotnie powtórzyć. Uformować bochenek i naciąć go kilkakrotnie
ostrym nożem. Posypać
mąką i odstawić w ciepłe miejsce na 45-60 minut (powinien dobrze wyrosnąć). Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 240 stopni. Piec ok. 20-25 minut, aż się zarumieni, a spód będzie wydawał głuchy odgłos. Studzić na kratce.Smacznego:)