ßßß Cookit - przepis na Rustykalny chleb Hiszpański

Rustykalny chleb Hiszpański

nazwa

Wykonanie

Kolejne wspólne pieczenie . Tym razem chleb zaproponowany przez Anię z Bajkorady . Chleb z programu Hairy Bikers' Bakeation . Chleb puszysty, delikatny. Pięknie wyrósł, chociaż podczas wyrastania wydawało się, że tak nie będzie. Do powtórzenia.
Zajrzyjcie też do:
Akacjowy blog
Bajkorada
Eksplozja smaku
Fabryka kulinarnych inspiracji
Grahamka, weka i kajzerka
Jagodziana Coffee
Każdy ma jakiegoś bzika
Konwalie w kuchni
Kuchnia Alicji
Kuchnia Gucia
Kuchennymi drzwiami
Kuchenne wojowanie
Kulinarne przygody Gatity
Leśny zakątek
Magnolia rozmaryn
Manufaktura Moni
Małe kulinaria
Mozaika życia
Nie tylko na słodko
Nieład malutki
Ogrody Babilonu
Posadzone i zjedzone
Proste potrawy
Smak mojego domu
Smakowity chleb
Smakowe kubki
Stare gary
W poszukiwaniu slowlife
Ugotujmy to
Zacisze kuchenne
Składniki:
STARTER:
150 ml ciepłej wody
1 łyżeczka cukru
5 g drożdży instant
125 g mąki pszennej chlebowej
CIASTO WŁAŚCIWE:
200 ml ciepłej wody
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka drożdży instant
225 g mąki pszennej chlebowej + do podsypywania
100 g mąki pszennej razowej
1 łyżeczka soli
1 łyżka oliwy
Wykonanie:
Nalać wodę do miseczki. Wsypać cukier, rozmieszać. Dodać drożdże i ponownie wymieszać. Odstawić na 10 minut. Następnie dodać mąkę i wymieszać łyżką, aż powstanie gęsta pasta. Przykryć i odstawić na 24 godziny.
Wodę nalać do małej miski. Dodać cukier i drożdże. Wymieszać i odstawić na 10 minut. Do misy robota wsypać mąki i sól. Wlać przygotowaną wodę z drożdżami, dodać starter i oliwę. Wymieszać łyżką. Następnie zacząć wyrabiać ciasto hakiem. Najpierw na niski obrotach, a po kilku minutach zwiększyć na wysokie obroty. Ciasto powinno zacząć wydawać odgłosy jakby klaskało. Zacznie też zmieniać się jego konsystencja. Ciasto jest dość rzadkie, ale nie należy dodawać mąki. Kiedy ciasto będzie już gładkie i elastyczne i zacznie formować się w kulę, przełożyć je do naoliwionej miski. Przykryć folią i odstawić na godzinę do wyrastania.
Przygotować blachę wyłożoną papierem do pieczenia i posypaną mąką. Na blat wysypać mąkę. Wyrośnięte ciasto przełożyć na omączoną powierzchnię i rozciągnąć na długość ok 30 cm. Złożyć na pół i ponownie rozciągnąć. Czynność powtórzyć kilka razy. Następnie uformować podłużny bochenek. Przełożyć go na przygotowaną blachę i naciąć. Przykryć folią i odstawić na 45-60 minut.
W międzyczasie rozgrzać piekarnik do 240 stopni (ja piekłam na kamieniu). Wyrośnięty bochenek wstawić do piekarnika razem z blachą, na której wyrastał. (Ja delikatnie przeciągnęłam papier z chlebem na rozgrzany kamień). Spryskać dno piekarnika wodą. Piec przez około 20 - 25 minut, aż chleb będzie przyrumieniony i będzie wydawał głuchy dźwięk gdy postukamy go od spodu. Wystudzić na kratce.
Źródło:http://stokolorowkuchni.blox.pl/2015/01/Rustykalny-chleb-Hiszpanski.html