Wykonanie
Kolejne wspólne pieczenie . Tym razem
chleb zaproponowany przez Anię z Bajkorady .
Chleb z programu Hairy Bikers' Bakeation .
Chleb puszysty, delikatny. Pięknie wyrósł, chociaż podczas wyrastania wydawało się, że tak nie będzie. Do powtórzenia.Zajrzyjcie też do:Akacjowy blogBajkoradaEksplozja smakuFabryka kulinarnych inspiracji
Grahamka, weka i
kajzerkaJagodziana CoffeeKażdy ma jakiegoś bzikaKonwalie w kuchniKuchnia AlicjiKuchnia GuciaKuchennymi drzwiamiKuchenne wojowanieKulinarne przygody GatityLeśny zakątekMagnolia
rozmarynManufaktura MoniMałe kulinariaMozaika życiaNie tylko na słodkoNieład malutkiOgrody BabilonuPosadzone i zjedzoneProste potrawySmak mojego domuSmakowity
chlebSmakowe
kubkiStare garyW poszukiwaniu slowlifeUgotujmy toZacisze kuchenne
Składniki:STARTER:150 ml ciepłej
wody1 łyżeczka
cukru5 g
drożdży instant125 g
mąki pszennej chlebowejCIASTO WŁAŚCIWE:200 ml ciepłej
wody1 łyżeczka
cukru1 łyżeczka
drożdży instant225 g
mąki pszennej chlebowej + do podsypywania100 g
mąki pszennej razowej1 łyżeczka
soli1 łyżka
oliwyWykonanie:Nalać
wodę do miseczki. Wsypać
cukier, rozmieszać. Dodać
drożdże i ponownie wymieszać. Odstawić na 10 minut. Następnie dodać
mąkę i wymieszać łyżką, aż powstanie gęsta pasta. Przykryć i odstawić na 24 godziny.
Wodę nalać do małej miski. Dodać
cukier i
drożdże. Wymieszać i odstawić na 10 minut. Do misy robota wsypać
mąki i
sól. Wlać przygotowaną
wodę z
drożdżami, dodać starter i
oliwę. Wymieszać łyżką. Następnie zacząć wyrabiać ciasto hakiem. Najpierw na niski obrotach, a po kilku minutach zwiększyć na wysokie obroty. Ciasto powinno zacząć wydawać odgłosy jakby klaskało. Zacznie też zmieniać się jego konsystencja. Ciasto jest dość rzadkie, ale nie należy dodawać
mąki. Kiedy ciasto będzie już gładkie i elastyczne i zacznie formować się w kulę, przełożyć je do naoliwionej miski. Przykryć folią i odstawić na godzinę do wyrastania.Przygotować blachę wyłożoną papierem do pieczenia i posypaną
mąką. Na blat wysypać
mąkę. Wyrośnięte ciasto przełożyć na omączoną powierzchnię i rozciągnąć na długość ok 30 cm. Złożyć na pół i ponownie rozciągnąć. Czynność powtórzyć kilka
razy. Następnie uformować podłużny bochenek. Przełożyć go na przygotowaną blachę i naciąć. Przykryć folią i odstawić na 45-60 minut.W międzyczasie rozgrzać piekarnik do 240 stopni (ja piekłam na kamieniu). Wyrośnięty bochenek wstawić do piekarnika razem z blachą, na której wyrastał. (Ja delikatnie przeciągnęłam papier z
chlebem na rozgrzany kamień). Spryskać dno piekarnika
wodą. Piec przez około 20 - 25 minut, aż
chleb będzie przyrumieniony i będzie wydawał głuchy dźwięk gdy postukamy go od
spodu. Wystudzić na kratce.