ßßß Cookit - przepis na Chleb Pan Rustico

Chleb Pan Rustico

nazwa

Wykonanie

Uff udało się ostatnim rzutem na taśmę;-) O mały włos całą akcję bym przegapiła jak ostatnią. I bardzo bym żałowała, bo chleb okazał się bardzo smaczny.
Dziękuję Amber za zaproszenie i Ani za wybranie bohatera do naszej wirtualnej piekarni.
przepis pochodzi z BBC Food – klik !
tłumaczenie oryginału Ania z Bajkorady
STARTER:
150 ml ciepłej wody
1 łyżeczka cukru
26 g świeżych drożdży ( 7 g suchych)
125 g mąki pszennej chlebowej
Wodę wymieszać z cukrem i drożdżami. Pozostawić w ciepłym miejscu około 10 minut. Wymieszać z mąką, uzyskując konsystencję gęstej pasty. Przykryć folią i zostawić w temp. pokojowej na 24 godziny.
CIASTO WŁAŚCIWE:
200 ml ciepłej wody
1 łyżeczka cukru
9 g świeżych drożdży ( ok. 4 g suchych)
225 g mąki pszennej chlebowej + do podsypywania
100 g mąki pszennej razowej
1 łyżeczka soli
1 łyżka oliwy
Wodę wymieszać z cukrem i drożdżami. Odstawić na 10 minut. Mąki wymieszać z solą, starterem, rozpuszczonymi drożdżami oraz oliwą. Mieszać łyżką do osiągnięcia lepkiego ciasta. Przenieść na stolnice i zagniatać przez ok. 10 minut, aż będzie elastyczne i gładkie (rozciągać ciasto i składać z powrotem do siebie). Nie podsypywać zbyt dużo mąki, żeby ciasto nie zrobiło się za suche. Gotowe przełożyć do naoliwionej miski i odstawić na min. 1 godzinę do wyrośnięcia (podwojenia objętości)
Blachę wysypać mąką.
Ciasto przełożyć na blachę. Rozciągnąć na ok. 30 cm długości złożyć na pół – czynność dwukrotnie powtórzyć. Uformować bochenek i naciąć go kilkakrotnie ostrym nożem. Posypać mąką i odstawić w ciepłe miejsce na 45-60 minut (powinien dobrze wyrosnąć).
Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 240 stopni. Piec ok. 20-25 minut, aż się zarumieni, a spód będzie wydawał głuchy odgłos. Studzić na kratce.
Moje uwagi:
Ciasto mieszałam mikserem, musiałam sporo mąki podsypać, bo było bardzo klejące. Rozdzieliłam ciasto na 2 części i chyba lepsze są dwa bochenki niż jeden większy, bo myślę, że byłby dosyć płaski, gdyż ciasto się rozpłaszczało.
Zapraszam również do innych blogerów na ten chlebek.
Poniżej lista blogów biorących udział w akcji:
Akacjowy blog
Bajkorada
Eksplozja smaku
Fabryka kulinarnych inspiracji
Grahamka, weka i kajzerka
Jagodziana Coffee
Każdy ma jakiegoś bzika
Konwalie w kuchni
Kuchnia Alicji
Kuchnia Gucia
Kuchennymi drzwiami
Kuchenne wojowanie
Kulinarne przygody Gatity
Leśny zakątek
Magnolia rozmaryn
Manufaktura Moni
Małe kulinaria
Mozaika życia
Nie tylko na słodko
Nieład malutki
Ogrody Babilonu
Posadzone i zjedzone
Proste potrawy
Smak mojego domu
Smakowity chleb
Smakowe kubki
Stare gary
Sto kolorów kuchni
W poszukiwaniu slowlife
Ugotujmy to
Zacisze kuchenne
Chleb dodaję do akcji, którą w tym miesiącu prowadzi Agata z bloga Kulinarne przygody Gatity :
Przy okazji zareklamuję piękną porcelanę Maxwell&Williams, która jest teraz w kampanii na Westwing Home & Living . Uwielbiam ich naczynia do serwowania. Również na zdjęciach kulinarnych będą pięknie się prezentowały. Zapraszam serdecznie!
Źródło:http://zaciszekuchenne.blogspot.com/2015/01/chleb-pan-rustico.html