Wykonanie
Uff udało się ostatnim rzutem na taśmę;-) O mały włos całą akcję bym przegapiła jak ostatnią. I bardzo bym żałowała, bo
chleb okazał się bardzo smaczny.Dziękuję Amber za zaproszenie i Ani za wybranie bohatera do naszej wirtualnej piekarni.
przepis pochodzi z BBC Food – klik !tłumaczenie oryginału Ania z BajkoradySTARTER:150 ml ciepłej
wody1 łyżeczka
cukru26 g świeżych
drożdży ( 7 g suchych)125 g
mąki pszennej chlebowejWodę wymieszać z
cukrem i
drożdżami. Pozostawić w ciepłym miejscu około 10 minut. Wymieszać z
mąką, uzyskując konsystencję gęstej pasty. Przykryć folią i zostawić w temp. pokojowej na 24 godziny.CIASTO WŁAŚCIWE:200 ml ciepłej
wody1 łyżeczka
cukru9 g świeżych
drożdży ( ok. 4 g suchych)225 g
mąki pszennej chlebowej + do podsypywania100 g
mąki pszennej razowej1 łyżeczka
soli1 łyżka
oliwyWodę wymieszać z
cukrem i
drożdżami. Odstawić na 10 minut.
Mąki wymieszać z
solą, starterem, rozpuszczonymi
drożdżami oraz
oliwą. Mieszać łyżką do osiągnięcia lepkiego ciasta. Przenieść na stolnice i zagniatać przez ok. 10 minut, aż będzie elastyczne i gładkie (rozciągać ciasto i składać z powrotem do siebie). Nie podsypywać zbyt dużo
mąki, żeby ciasto nie zrobiło się za suche. Gotowe przełożyć do naoliwionej miski i odstawić na min. 1 godzinę do wyrośnięcia (podwojenia objętości)Blachę wysypać
mąką.Ciasto przełożyć na blachę. Rozciągnąć na ok. 30 cm długości złożyć na pół – czynność dwukrotnie powtórzyć. Uformować bochenek i naciąć go kilkakrotnie
ostrym nożem. Posypać
mąką i odstawić w ciepłe miejsce na 45-60 minut (powinien dobrze wyrosnąć).Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 240 stopni. Piec ok. 20-25 minut, aż się zarumieni, a spód będzie wydawał głuchy odgłos. Studzić na kratce.Moje uwagi:Ciasto mieszałam mikserem, musiałam sporo
mąki podsypać, bo było bardzo klejące. Rozdzieliłam ciasto na 2 części i chyba lepsze są dwa bochenki niż jeden większy, bo myślę, że byłby dosyć płaski, gdyż ciasto się rozpłaszczało.
Zapraszam również do innych blogerów na ten chlebek.Poniżej lista blogów biorących udział w akcji:Akacjowy blogBajkoradaEksplozja smakuFabryka kulinarnych inspiracji
Grahamka, weka i
kajzerkaJagodziana CoffeeKażdy ma jakiegoś bzikaKonwalie w kuchniKuchnia AlicjiKuchnia GuciaKuchennymi drzwiamiKuchenne wojowanieKulinarne przygody GatityLeśny zakątekMagnolia
rozmarynManufaktura MoniMałe kulinariaMozaika życiaNie tylko na słodkoNieład malutkiOgrody BabilonuPosadzone i zjedzoneProste potrawySmak mojego domuSmakowity
chlebSmakowe
kubkiStare garySto kolorów kuchniW poszukiwaniu slowlifeUgotujmy toZacisze kuchenne
Chleb dodaję do akcji, którą w tym miesiącu prowadzi Agata z bloga Kulinarne przygody Gatity :
Przy okazji zareklamuję piękną porcelanę Maxwell&Williams, która jest teraz w kampanii na Westwing
Home & Living . Uwielbiam ich naczynia do serwowania. Również na zdjęciach kulinarnych będą pięknie się prezentowały. Zapraszam serdecznie!