Wykonanie
Jak to miło, że Nowy Rok
mogę znowu zacząć od wspólnego pieczenia z Anią i innymi wspaniałymi blogerami. W zeszłym roku nie udało mi się wziąć udziału we wszystkich piekarnianych akcjach. Mam nadzieję, że w roku 2015, będzie lepiej.Zaczynamy
chlebem hiszpańskim.
Chleb wyszedł smaczny, całkiem długo utrzymywał świeżość. Ciasto zagniatałam w robocie,
chleb wyrastał na blaszce, bez koszyka, przykryty ściereczką. Poza przygotowaniem startera 24 godziny wcześniej -
pieczywo mało kłopotliwe i szybko rosnące. 2,5 godziny i
chleb gotowy. Polecam!Przepis wybrała Ania z Bajkorady .Oryginalny znajdziecie na BBC Food – klik !Tłumaczenie oryginału Ania z Bajkorady
Przepis cytuję za AmberSkładnikiSTARTER– 150 ml ciepłej
wody– 1 łyżeczka
cukru– 26 g świeżych
drożdży ( 7 g suchych) - użyłam
drożdży instant Dr Oetker'a - 1 opakowanie– 125 g
mąki pszennej chlebowejWodę wymieszać z
cukrem i
drożdżami. Pozostawić w ciepłym miejscu około 10 minut. Wymieszać z
mąką, uzyskując konsystencję gęstej pasty. Przykryć folią i zostawić w temp. pokojowej na 24 godziny.CIASTO WŁAŚCIWE– 200 ml ciepłej
wody– 1 łyżeczka
cukru– 9 g świeżych
drożdży ( ok. 4 g suchych) użyłam
drożdży instant Dr Oetker'a– 225 g
mąki pszennej chlebowej + do podsypywania– 100 g
mąki pszennej razowej– 1 łyżeczka
soli– 1 łyżka
oliwy+ starterPrzygotowanie
Wodę wymieszać z
cukrem i
drożdżami. Odstawić na 10 minut.
Mąki wymieszać z
solą, starterem, rozpuszczonymi
drożdżami oraz
oliwą. Mieszać łyżką do osiągnięcia lepkiego ciasta. Przenieść na stolnice i zagniatać przez ok. 10 minut, aż będzie elastyczne i gładkie (rozciągać ciasto i składać z powrotem do siebie). Nie podsypywać zbyt dużo
mąki, żeby ciasto nie zrobiło się za suche. Gotowe przełożyć do naoliwionej miski i odstawić na min. 1 godzinę do wyrośnięcia (podwojenia objętości)Blachę wysypać
mąką.Ciasto przełożyć na blachę. Rozciągnąć na ok. 30 cm długości złożyć na pół – czynność dwukrotnie powtórzyć. Uformować bochenek i naciąć go kilkakrotnie
ostrym nożem. Posypać
mąką i odstawić w ciepłe miejsce na 45-60 minut (powinien dobrze wyrosnąć).(używam papieru do pieczenia i na nim, położonym na łopacie, wyrastał
chleb. Wyrośnięty zsunęlam z łopaty razem z papierem na blachę dopieca )Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 240 stopni. Piec ok. 20-25 minut, aż się zarumieni, a spód będzie wydawał głuchy odgłos. Studzić na kratce. Smacznego!
Pan Rustico na blogach:Akacjowy blogBajkoradaEksplozja smakuFabryka kulinarnych inspiracji
Grahamka, weka i
kajzerkaJagodziana CoffeeKażdy ma jakiegoś bzikaKonwalie w kuchniKuchnia AlicjiKuchnia GuciaKuchennymi drzwiamiKuchenne wojowanieKulinarne przygody GatityLeśny zakątekManufaktura MoniMałe kulinariaMozaika życiaNie tylko na słodkoNieład malutkiOgrody BabilonuPosadzone i zjedzoneProste potrawySmakowity
chlebSmakowe
kubkiStare garySto kolorów kuchniW poszukiwaniu slowlifeUgotujmy toZacisze kuchenne