Wykonanie
Amber zaprosiła mnie do Styczniowej Piekarni, do upieczenia pysznego
chleba.Nie zastanawiałam się długo, ponieważ przepis wydał mi się prosty :)Ale jak to zwykle z wypiekami
chleba bywa, łatwo o błąd.Oto moja odpowiedź :)
STARTER– 150 ml ciepłej
wody– 1 łyżeczka
cukru– 26 g świeżych
drożdży ( 7 g suchych)– 125 g
mąki pszennej chlebowejWodę wymieszać z
cukrem i
drożdżami. Pozostawić w ciepłym miejscu około 10 minut. Wymieszać z
mąką, uzyskując konsystencję gęstej pasty. Przykryć folią i zostawić w temp. pokojowej na 24 godziny.
CIASTO WŁAŚCIWE– 200 ml ciepłej
wody– 1 łyżeczka
cukru– 9 g świeżych
drożdży ( ok. 4 g suchych)– 225 g
mąki pszennej chlebowej + do podsypywania– 100 g
mąki pszennej razowej, ja dałam pełnoziarnistą pszenną– 1 łyżeczka
soli– 1 łyżka
oliwyWodę wymieszać z
cukrem i
drożdżami. Odstawić na 10 minut.
Mąki wymieszać z
solą, starterem, rozpuszczonymi
drożdżami oraz
oliwą. Mieszać łyżką do osiągnięcia lepkiego ciasta. Przenieść na stolnice i zagniatać przez ok. 10 minut, aż będzie elastyczne i gładkie (rozciągać ciasto i składać z powrotem do siebie). Nie podsypywać zbyt dużo
mąki, żeby ciasto nie zrobiło się za suche. Gotowe przełożyć do naoliwionej miski i odstawić na min. 1 godzinę do wyrośnięcia (podwojenia objętości)Blachę wysypać
mąką.Ciasto przełożyć na blachę. Rozciągnąć na ok. 30 cm długości złożyć na pół – czynność dwukrotnie powtórzyć. Uformować bochenek i naciąć go kilkakrotnie
ostrym nożem. Posypać
mąką i odstawić w ciepłe miejsce na 45-60 minut (powinien dobrze wyrosnąć).Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 240 stopni. Piec ok. 20-25 minut, aż się zarumieni, a spód będzie wydawał głuchy odgłos. Studzić na kratce.
Moje uwagi :
chleb po upieczeniu jak dla mnie był za suchy, ale może tylko mój :(wyrabiałam w misce tylko łyżką drewnianą, pomimo, że w przepisie podano by wyjąć je na stolnicęmoje ciasto było dość luźne i dlatego piekłam w foremcenie podsypałam dość
mąką i z trudem wyjęłam je z foremki
chleb rósł mi szybciej niż w przepisie, może dlatego, że w pomieszczeniu było ciepłoA ja jednak już wolę
chleb na zakwasie :)
Akacjowy blogBajkoradaEksplozja smakuFabryka kulinarnych inspiracji
Grahamka, weka i
kajzerkaJagodziana CoffeeKażdy ma jakiegoś bzikaKonwalie w kuchniKuchnia AlicjiKuchnia GuciaKuchennymi drzwiamiKuchenne wojowanieKulinarne przygody GatityLeśny zakątekMałe kulinariaMozaika życiaNie tylko na słodkoNieład malutkiOgrody BabilonuPosadzone i zjedzoneProste potrawySmakowity
chlebSmakowe
kubkiStare garySto kolorów kuchniW poszukiwaniu slowlifeUgotujmy toZacisze kuchenne