Wykonanie
Pin It
Nowy 2015 rok zaczynamy w naszej comiesięcznej piekarni u Amber w hiszpańskich rytmach. Tym razem na tapecie jest rustykalny
chleb hiszpański, wybrany dla nas przez Anię z bloga Bajkorada .
Chleb jest bardzo puszysty i delikatny . Gdy go przyrumienimy ma pyszną chrupiącą skórkę. Należy tylko pamiętać o tym, żeby starter przygotowywać w dużej misce, ponieważ bardzo rośnie w trakcie fermentacji i może nam niechcący wyjść na zewnątrz poza miskę.
Pan r ú stico, czyli rustykalny
chleb hiszpańskiCzas przygotowania: 27 godzinProporcje na 1 bochenekSkładnikiStarter:150 ml ciepłej
wody1 łyżeczka
cukru26 g świeżych
drożdży125 g
mąki pszennej chlebowej 750Ciasto właściwe:200 ml ciepłej
wody1 łyżeczka
cukru9 g świeżych
drożdży225 g
mąki pszennej chlebowej100 g
mąki pszennej razowej1 łyżeczka
soli1 łyżka
oliwyWykonanie:W dużej misce mieszamy
wodę z
cukrem i
drożdżami, przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na 15 minut. Dodajemy
mąkę, dokładnie mieszamy, przykrywamy folią i zostawiamy w temperaturze pokojowej na 24 godziny. Uwaga, starter bardzo rośnie.
Drożdże z ciasta właściwego rozcieramy z
cukrem, dodajemy
wodę i odstawiamy na 10 minut. Do miski ze starterem dodajemy
mąki,
sól,
oliwę i rozpuszczone
drożdże z
cukrem. Wszystko wyrabiamy. Ciasto będzie lepkie. Następnie przekładamy je na omączony blat i zagniatamy, rozciągamy i składamy z powrotem do siebie przez 10 minut. Ciasto lekko podsypujemy niewielką ilością
mąką. Po zagnieceniu ciasto powinno być elastyczne i gładkie. Ciasto wkładamy do miski i odstawiamy na 60 minut do wyrośnięcia.Blachę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia i posypujemy
mąką. Przekładamy na nią ciasto, rozciągamy na około 30 cm. i składamy na pół. Czynność powtarzamy dwukrotnie, a następnie formujemy bochenek i nacinamy go kilkukrotnie
ostrym nożem.
Chleb posypujemy
mąką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 60 minut.
Chleb pieczemy w piekarniku nagrzanym do 230 stopni przez 20-25 minut. Studzimy na kratce.
Pan Rustico na blogach:Akacjowy blogBajkoradaEksplozja smakuFabryka kulinarnych inspiracji
Grahamka, weka i
kajzerkaJagodziana CoffeeKażdy ma jakiegoś bzikaKonwalie w kuchniKuchnia AlicjiKuchnia GuciaKuchennymi drzwiamiKuchenne wojowanieKulinarne przygody GatityLeśny zakątekManufaktura MoniMałe kulinariaMozaika życiaNie tylko na słodkoNieład malutkiOgrody BabilonuPosadzone i zjedzoneProste potrawySmakowity
chlebSmakowe
kubkiStare garySto kolorów kuchniW poszukiwaniu slowlifeUgotujmy toZacisze kuchenne