Wykonanie
Pin It
Oto idealna propozycja na jesienny sernik. Został upieczony z dodatkiem
pure z pieczonej dyni. Natomiast na jego spód posłużyły zmielone
płatki owsiane. Moim zdanie sernik jest najlepszy po upływie 24 godziny od upieczenia, kiedy wszystkie aromaty się dokładnie przegryzą. Sam sernik nie jest zbyt słodki, więc karmel, którym został polany po wierzchu idealnie balansuje smaki.Inspiracja Ósmy kolor tęczy .
Proporcje na tortownicę o średnicy 20 cmCzas przygotowania: 80 minutSkładnikiSpód:1 szklanka
płatków owsianych100 g roztopionego
masła1 łyżeczka
cynamonu1/2 łyżeczki
kardamonu3 łyżki domowego
cukru waniliowegoMasa serowa:500 g zmielonego
twarogu300 g
pure z pieczonej dyni4
jajka1 łyżka domowej esencji waniliowej2/3 szklanki
cukruKarmel:1/2 szklanki
cukru1/4 szklanki
wody1/4 szklanki
kremówki 30%Wykonanie:Wszystkie składniki na sernik muszą
mieć temperaturę pokojową.
Płatki owsiane mielimy w blenderze najdrobniej jak możemy. Dodajemy do nich
masło,
cynamon,
kardamon i
cukier waniliowy.Masę owsiana przekładamy do tortownicy o średnicy 20 cm i lekko dociskamy. Wkładamy do lodówki.
Ser umieszczamy w misce, stopniowo dodajemy
cukier i ucieramy na średnich obrotach. Następnie dodajmy po jednym
jajku, miksując wszystko na najniższych obrotach. Kolejno dodajemy esencję
waniliową i masę
dyniową.Piekarnik nagrzewamy do 165 stopni. Masę wylewamy na owsiany spód i pieczemy około 45 minut. Jeśli sernik będzie się zbytnio przypiekał należy go przykryć, np. folią aluminiową.Po upieczeniu sernik będzie
mieć galaretowatą konsystencję. Nie należy się tym przejmować, gdy wystygnie zetnie się całkowicie.Sernik studzimy w piekarniku, a następnie wkładamy do lodówki na co najmniej 12 godzin.Przed podaniem sernika przygotowujemy karmel.Do garnuszka lub na małą patelnię wsypujemy
cukier i wlewamy
wodę. Podgrzewamy na średnim ogniu, aż
cukier zacznie się karmelizować, wtedy jednym ruchem wlewamy
śmietankę i mieszamy. Zmniejszamy ogień i gotujemy karmel, aż utworzy się z niego gęsty sos. Pamiętajmy jednak, że po wystudzeniu karmel jeszcze zgęstnieje.Gdy karmel lekko przestygnie polewamy nim sernik.