ßßß
Przepis na ciastka twarogowe znalazłam w teczce z kuchennymi zapiskami mojej mamy i tak mnie zaintrygowały, że musiałam je upiec. W smaku nie da się w ogóle wyczuć białego sera, mimo tego, że w cieście jest go sporo. Za to wpływa on znacząco na strukturę ciastek, które lekko rozwarstwiają się w środku, co można zobaczyć na zdjęciu. Nie są też kruche, jak typowe maślane ciastka. Z tego względu przypominają mi jakąś lżejszą wersję ciasta francuskiego, którego przygotowanie jest przecież znacznie bardziej czasochłonne... :) Warto upiec, choćby ze względu na ich "inność".Składniki:300 g mąki pszennej200 g masła250 g twarogu1/4 szklanki cukru1 jajkook. 15 g cukru waniliowego1/2 łyżeczki cynamonuTwaróg przetrzeć przez sito lub dokładnie zmiksować. Utrzeć za pomocą miksera z jajkiem, na koniec dodać cukier. Mąkę przesiać do dużej miski, dodać posiekane masło, cukier waniliowy i masę serowo-jajeczną. Zagnieść ciasto, rozwałkować na grubość ok. 0,5 cm i wykrawać ciasteczka. Przed pieczeniem na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, posmarować ciastka białkiem i posypać cukrem oraz cynamonem. Piec w 200 ºC do zarumienienia, przez ok. 10-12 minut.Smacznego!