ßßß Cookit - przepis na Serowa krucha pszczółka

Serowa krucha pszczółka

nazwa

Wykonanie

No i znowu pozazdrościłam dziewczynom i podkradłam przepis.
Na te ciasteczka miałam ochotę już dawno :)
Ponieważ uwielbiam biały ser więc po prostu musiałam je zrobić!
W przygotowaniu pomagał mi dzielnie mój chłopak - chociaż bardziej bawił się wymyślając co by tu z ciasta ulepić niż rzeczywiście lepił, no ale lepsza taka pomoc niż żadna xD
Tak więc ulepił pszczółkę.
Nie większa niż 50gr :)
A z reszty ciasta, tak jak było w oryginalnym przepisie, ulepiliśmy trójkąciki.
Składniki:
200 g masła
200 g twarogu
2 szklanki mąki
2 żółtka
2 łyżki zimnej wody
1 szklanka cukru
łyżeczka cynamonu
szczypta lub dwie kardamonu
Wykonanie:
Masło zamrażam a następnie ścieram na tarce na grubych oczkach.
Dodaję pokruszonych twaróg - mój był półtłusty ale każdy się sprawdzi.
Dodaję mąkę, żółtka i wodę i zagniatam całość ręką na ciasto. kulę zawijam w folię i wstawiam do lodówki na godzinę. Następnie wyciągam i na podsypanej mąką stolnicy rozwałkowuję ciasto na placek ok 0,3 (niezbyt cienki). W osobnej miseczce wsypuję cukier i mieszam z cynamonem i kardamonem. Wzięłam sporą szklankę i wycinam koła z ciasta. Każde koło oblepiam cukrem w miseczce, składam na pół i jeszcze raz na pół.
Wychodzi mały trójkącik.
Piekę na blaszce na papierze do pieczenie, w temp 180C przez około 25 minut
Źródło:http://elficzna.blogspot.com/2012/11/serowe-kruche-pszczoka.html