Wykonanie
No i znowu pozazdrościłam dziewczynom i podkradłam przepis.Na te
ciasteczka miałam ochotę już dawno :)Ponieważ uwielbiam
biały ser więc po prostu musiałam je zrobić!W przygotowaniu pomagał mi dzielnie mój chłopak - chociaż bardziej bawił się wymyślając co by tu z ciasta ulepić niż rzeczywiście lepił, no ale lepsza taka pomoc niż żadna xDTak więc ulepił pszczółkę.Nie większa niż 50gr :)
A z reszty ciasta, tak jak było w oryginalnym przepisie, ulepiliśmy trójkąciki.
Składniki:200 g
masła200 g
twarogu2 szklanki
mąki2
żółtka2 łyżki zimnej
wody1 szklanka
cukrułyżeczka
cynamonuszczypta lub dwie
kardamonuWykonanie:
Masło zamrażam a następnie ścieram na tarce na grubych oczkach.Dodaję pokruszonych
twaróg - mój był półtłusty ale każdy się sprawdzi.Dodaję
mąkę,
żółtka i
wodę i zagniatam całość ręką na ciasto. kulę zawijam w folię i wstawiam do lodówki na godzinę. Następnie wyciągam i na podsypanej
mąką stolnicy rozwałkowuję ciasto na placek ok 0,3 (niezbyt cienki). W osobnej miseczce wsypuję
cukier i mieszam z
cynamonem i
kardamonem. Wzięłam sporą szklankę i wycinam koła z ciasta. Każde koło oblepiam
cukrem w miseczce, składam na pół i jeszcze raz na pół.Wychodzi mały trójkącik.Piekę na blaszce na papierze do pieczenie, w temp 180C przez około 25 minut