Wykonanie
Chwila relaksu i odpoczynku...i zaczynam przeglądać masę zdjęć i przepisów które nagromadziłam w ostatnim czasie a nie dodawałam na bieżąco bo święta, bo sylwester, bo szkoła bo wyjazd bo bo bo.... Jest tego całe multum i zrobił się niezły bałagan, a ja już sama nie wiem gdzie co i od czego jest.I tak oto znalzałam to :)Moje Gwiazdy Betlejemskie (tak, nazwę nadałam im ja) =) upiekłam takie dwie.Są jak najbardziej jadalne - z lukrem zabarwionym barwnikami spożywczymi.
Składniki na ciasto z którego wykonałam gwiazdę:200 g
masła200 g
twarogu2 szklanki
mąki0,5 szklanki
cukru2
żółtka2 łyżki zimnej
wody1 szklanka
cukrułyżeczka
cynamonuszczypta lub dwie
kardamonuWykonanie:
Masło zamrażam a następnie ścieram na tarce na grubych oczkach.Dodaję pokruszonych
twaróg - mój był półtłusty ale każdy się sprawdzi.Dodaję
mąkę,
żółtka i
wodę i zagniatam całość ręką na ciasto. kulę zawijam w folię i wstawiam do lodówki na godzinę. Następnie wyciągam i na podsypanej
mąką stolnicy rozwałkowuję ciasto na placek ok 0,5cm (niezbyt cienki). Wycinam gwiazdy różnej wielkości.Piekę na blaszce na papierze do pieczenie, w temp 180C przez około 25 minut