Wykonanie
Chrupiące, delikatnie pachnące
cynamonem,
wafelki do
lodów. Dzieci, i nie tylko one, za tak podanymi
lodami przepadają:)
Przepis zaczerpnięty ze strony „ do eat yourself „Składniki:125 g
masła90-100 g
cukrucukier waniliowy ( nie dodałam)½ łyżeczki
proszku do pieczenia3
jajka250 g
mąki pszennej tortowej (dałam 210g)150 ml letniej
wody1 łyżeczka
cynamonuWykonanie:
Masło ucieramy z
cukrem na puszystą masę, następnie cały czas miksując dodajemy
jajka. Miksujemy do połączenia składników i stopniowo dodajemy
mąkę wymieszaną z
proszkiem do pieczenia, dolewamy
wody i na końcu dodajemy
cynamon. Całość miksujemy, ciasto powinno
mieć konsystencję podobną do gęstej
śmietany.Waflownicę rozgrzewamy (moja ma 5 stopni grzania, ustawiłam ją na 4) wykładamy na środek łyżkę ciasta i zamykamy urządzenie.
Wafle pieczemy do czasu uzyskania złotego koloru, u mnie ok. 2,5 – 3 minuty. Gotowego
wafla ściągamy z waflownicy i bardzo szybko zawijamy w rożek za pomocą gotowego stożka lub formujemy sami miseczkę lub rożek. Na zwinięcie
wafla mamy dosłownie kilka sekund!
Wafle odstawiamy do przestygnięcia ( ja rozłożyłam je na kratce i wstawiłam na ok. 10 minut do piekarnika z włączonym samym termoobiegiem, aby pozbyć się z nich wilgoci) i przechowujemy w szczelnie zamkniętym pojemniku.Smacznego!