Wykonanie
Pin It
Dzisiejszy przepis powstał pod wpływem impulsu. Zobaczyłam w sklepie piękne
figi i nie mogłam im się oprzeć. Oczywiście chodzi mi
owoce :-). Chwyciłam jeszcze z półki sklepowej
ciasto francuskie i
ricottę i w drodze do domu myślałam co z tego wykombinuję... ?Poniżej przedstawiam Wam efekt mojego myślenia, czyli ciasto w dosłownie parę chwil.
Proporcje na tortownicę o średnicy 27 cmCzas wykonania: 35 minutSkładniki:1 opakowanie
ciasta francuskiego2
jajka6 łyżek
cukru250 g
ricotty5 świeżych fig1/2 łyżeczki
kardamonu1/2 łyżeczki mielonych
goździków1/2 łyżeczki mielonej
skórki pomarańczowejWykonanie:Ciasto wyjmujemy z lodówki i zostawiamy na 10 minut.W misce mieszamy
cukier,
ricottę,
jajka i
przyprawy.
Figi kroimy w plasterki.Tortownicę wykładamy
ciastem wywijając jego brzegi do wysokości formy, resztę ciasta obcinamy i wykładamy nim dno tortownicy. Ciasto nakłuwamy gęsto widelcem. Wylewamy na nie masę
serową, a na wierzchu układamy
figi.Ciasto pieczemy w piekarniki nagrzanym do 180 stopni, na termoobiegu, przez około 20 minut.Po wystudzeniu posypujemy
cukrem pudrem.