ßßß Cookit - przepis na Szybka tarta z figami

Szybka tarta z figami

nazwa

Wykonanie

Pin It
Dzisiejszy przepis powstał pod wpływem impulsu. Zobaczyłam w sklepie piękne figi i nie mogłam im się oprzeć. Oczywiście chodzi mi owoce :-). Chwyciłam jeszcze z półki sklepowej ciasto francuskie i ricottę i w drodze do domu myślałam co z tego wykombinuję... ?
Poniżej przedstawiam Wam efekt mojego myślenia, czyli ciasto w dosłownie parę chwil.
Proporcje na tortownicę o średnicy 27 cm
Czas wykonania: 35 minut
Składniki:
1 opakowanie ciasta francuskiego
2 jajka
6 łyżek cukru
250 g ricotty
5 świeżych fig
1/2 łyżeczki kardamonu
1/2 łyżeczki mielonych goździków
1/2 łyżeczki mielonej skórki pomarańczowej
Wykonanie:
Ciasto wyjmujemy z lodówki i zostawiamy na 10 minut.
W misce mieszamy cukier, ricottę, jajka i przyprawy. Figi kroimy w plasterki.
Tortownicę wykładamy ciastem wywijając jego brzegi do wysokości formy, resztę ciasta obcinamy i wykładamy nim dno tortownicy. Ciasto nakłuwamy gęsto widelcem. Wylewamy na nie masę serową, a na wierzchu układamy figi.
Ciasto pieczemy w piekarniki nagrzanym do 180 stopni, na termoobiegu, przez około 20 minut.
Po wystudzeniu posypujemy cukrem pudrem.
Źródło:http://www.kulinarneprzygodygatity.pl/2014/09/szybka-trata-z-figami.html