Wykonanie
Deser dla wszystkich. I dla tych, którzy lubią
jabłka, i dla tych, którzy lubią
ciastka, i dla tych, którzy lubią
słodycze i dla tych, kórzy nie lubią ich robić. Łatwe, lekkie i przyjemne zajęcie, a rodzina cała w skowronkach.Składniki:1 płat
ciasta francuskiego XXL1 wielkie
jabłko, u mnie renetałyżeczka
cynamonu1 czubata łyżka
cukru (u mnie erytrol)1
jajko, do posmarowaniaziarenka z 1/3
laski waniliipół opakowania
serka ricotta (około 120 g)
Wymieszać
serek z ziarenkami
wanilii i łyżeczką erytrolu.
Jabłko obrać i pokroić w półksiężyce (ilość zależy od ilości trójkątów). Rowinąć płat ciasta, przeciać wzdłuż na dwa szerokie paski i posmarować rozmąconym
jajkiem. Każdy pasek pociąć w wąskie trójkąty (równoramienne), nie rozsuwać, posypać
cynamonem i
cukrem. U podstawy każdego trójkata ułożyć plaster
jabłka, na nim łyżeczkę
serka i zwijać rogaliki. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Układać rogaliki tak, żeby końcówka ciasta była pod
spodem. Posmarować resztą
jajka. Piec w rozgrzanym do 200 stopni piekarniku przez 15 minut.