Wykonanie
czwartek, 14 Marzec 2013, autor: blue_megi, 8 Komentarzy »Wielkanoc tuż, tuż. Co roku staram się, by na wielkanocnym
stole pojawiło się coś nowego. Dlatego najwyższy czas na testowanie nowych przepisów. Na początek babka włoska z
twarożkiem i
skórką pomarańczową. Ciężka, o zwartej konsystencji.Składniki:3
jajka200 ml
cukru250 g
ricotty (można ją zastąpić zwykłym
twarożkiem o gładkiej, kremowej konsystencji)garść kandyzowanej
skórki pomarańczowej300 ml
mąki pszennej2 łyżeczki
proszku do pieczeniaForemkę do pieczenia babki natłuszczamy i posypujemy
bułką tartą lub
kaszą manną. Silikonową formę również lekko natłuszczamy, ponieważ babka włoska jest dość mocno kleista.
Jajka miksujemy z
cukrem na puszystą, białą masę. Dodajemy
twarożek i dokładnie mieszamy.
Mąką przesiewamy z
proszkiem do pieczenia. Dodajemy do masy i miksujemy na wolnych obrotach. Na koniec wsypujemy
skórkę pomarańczową i przekładamy ciasto do formy.Formę z
ciastem wkładamy do piekarnika nagrzanego do 175-180 stopni. Pieczemy w dolnej części piekarnika przez około 50 minut. Jeśli wierzch zacznie się za bardzo przyrumieniać, przykrywamy formę kawałkiem folii aluminiowej.
* lekko zmodyfikowany przeze mnie przepis z niezawodnej książki „Encyklopedia wypieków i pieczenia” wyd. Rea