ßßß Cookit - przepis na Babka włoska

Babka włoska

nazwa

Wykonanie

czwartek, 14 Marzec 2013, autor: blue_megi, 8 Komentarzy »
Wielkanoc tuż, tuż. Co roku staram się, by na wielkanocnym stole pojawiło się coś nowego. Dlatego najwyższy czas na testowanie nowych przepisów. Na początek babka włoska z twarożkiem i skórką pomarańczową. Ciężka, o zwartej konsystencji.
Składniki:
3 jajka
200 ml cukru
250 g ricotty (można ją zastąpić zwykłym twarożkiem o gładkiej, kremowej konsystencji)
garść kandyzowanej skórki pomarańczowej
300 ml mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Foremkę do pieczenia babki natłuszczamy i posypujemy bułką tartą lub kaszą manną. Silikonową formę również lekko natłuszczamy, ponieważ babka włoska jest dość mocno kleista.
Jajka miksujemy z cukrem na puszystą, białą masę. Dodajemy twarożek i dokładnie mieszamy. Mąką przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Dodajemy do masy i miksujemy na wolnych obrotach. Na koniec wsypujemy skórkę pomarańczową i przekładamy ciasto do formy.
Formę z ciastem wkładamy do piekarnika nagrzanego do 175-180 stopni. Pieczemy w dolnej części piekarnika przez około 50 minut. Jeśli wierzch zacznie się za bardzo przyrumieniać, przykrywamy formę kawałkiem folii aluminiowej.
* lekko zmodyfikowany przeze mnie przepis z niezawodnej książki „Encyklopedia wypieków i pieczenia” wyd. Rea
Źródło:http://www.rogalikblog.pl/przepisy/ciasta/babka-wloska