Wykonanie
Zrobienie
biszkoptu i jego upieczenie wydaje się być proste. Jednak nie dla każdego. Ja zachęcam do jego upieczenia, ponieważ mój przepis jest sprawdzony i najważniejsze- łatwy w wykonaniu. Idealna baza do zrobienia
tortu.Składniki (ilość do tortownicy o średnicy ok. 21 cm)4
jajkaniepełna szkl.
cukru (ponad 3/4)niepełna szkl.
mąki pszennej1 płaska łyżeczka
proszku do pieczeniaJajka wbijamy do miski i dodajemy
cukier. Miksujemy na wysokich obrotach tak długo, aż masa
potroi swoją objętość i rozpuści się
cukier (ok.12-15 min.).
Mąkę przesiewamy i dodajemy
proszek do pieczenia. Kiedy masa jajeczna będzie gotowa zmniejszamy obroty robota do minimum i małymi porcjami dodajemy
mąkę z proszkiem.Spód tortownicy wykładamy papierem do pieczenia. Wylewamy gotową masę. Pieczemy ok.40 min w temp. 170st.C. Pod koniec pieczenia sprawdzamy patyczkiem czy
biszkopt się upiekł. Jeśli patyczek jest suchy wyłączamy piec (w przeciwnym razie pieczemy jeszcze 5 min. i ponawiamy próbę). Wyjmujemy z pieca i rzucamy o podłogę upieczony
biszkopt z tortownicą z wysokości ok. 40 cm.
Czemu tak się robi? - podobne wówczas
biszkopt nie opada. U mnie się to sprawdza.