ßßß Cookit - przepis na Kotlety mięsno jaglane z sosem pieczarkowym

Kotlety mięsno jaglane z sosem pieczarkowym

nazwa

Wykonanie

W zakamarkach mojego komputera, zagubiło się już niejedno zdjęcie, to jak widać z czasów kiedy kwitły bzy. Przypomniałam sobie o przepisie wczoraj, gdy szukałam w szafce kaszy jaglanej właśnie. Polecam, bo to takie 2w1, do tego dania ja nie podaję ziemniaków.
Składniki :
600 g łopatki wieprzowej
1,5 szklanki zaparzonej kaszy jaglanej
1 nieduża cebula
garść drobno pokrojonej pietruszki
2 zabki czosnku
1 jajko
pieprz i sól do smaku
bulka tarta
olej do smażenia
Sos:
300 g pieczarek
100 ml słodkiej śmietany
1/3 szklanki wody
1 płaska łyżka mąki
1 łyżka masła
sól do smaku
Sposób przygotowania:
Mięso umyć pokroić w kostkę i przepuścić przez maszynkę, dodać do niego przestudzona kaszę, drobno pokrojoną cebulę, natkę pietruszki, jajko i przyprawy. Wszystko bardzo dokładnie wymieszać...minimum 5 minut. Formować kotleciki, obtaczać w bułce tartej i smażyć na rozgrzanej patelni z olejem z obu stron po około 5 minut każdą stroną.
Pieczarki obrać, pokroić w plasterki i wrzucić na rozgrzaną głęboką patelnie z łyżką masła. Dusić około 10 minut, podlać wodą. Do śmietany wsypać mąkę i porządnie rozmieszać, zahartować jedną łyżką sosu z patelni. Wlać na patelnie i energicznie rozmieszać. Zagotować i doprawić solą.
Na talerzu ułożyć kotleciki, polać obficie sosem...podawać gorące. Smacznego.
Źródło:http://gosiazwrocka.blogspot.com/2014/09/kotlety-miesno-jaglane-z-sosem.html