Wykonanie
W zakamarkach mojego komputera, zagubiło się już niejedno zdjęcie, to jak widać z czasów kiedy kwitły bzy. Przypomniałam sobie o przepisie wczoraj, gdy szukałam w szafce
kaszy jaglanej właśnie. Polecam, bo to takie 2w1, do tego dania ja nie podaję
ziemniaków.
Składniki :600 g
łopatki wieprzowej1,5 szklanki zaparzonej
kaszy jaglanej1 nieduża
cebulagarść drobno pokrojonej
pietruszki2 zabki
czosnku1
jajkopieprz i
sól do smakubulka
tartaolej do smażeniaSos:300 g
pieczarek100 ml słodkiej
śmietany1/3 szklanki
wody1 płaska łyżka
mąki1 łyżka
masłasól do smaku
Sposób przygotowania:
Mięso umyć pokroić w kostkę i przepuścić przez maszynkę, dodać do niego przestudzona
kaszę, drobno pokrojoną
cebulę,
natkę pietruszki,
jajko i
przyprawy. Wszystko bardzo dokładnie wymieszać...minimum 5 minut. Formować kotleciki, obtaczać w
bułce tartej i smażyć na rozgrzanej patelni z
olejem z obu stron po około 5 minut każdą stroną.
Pieczarki obrać, pokroić w plasterki i wrzucić na rozgrzaną głęboką patelnie z łyżką
masła. Dusić około 10 minut, podlać
wodą. Do
śmietany wsypać
mąkę i porządnie rozmieszać, zahartować jedną łyżką sosu z patelni. Wlać na patelnie i energicznie rozmieszać. Zagotować i doprawić
solą.Na talerzu ułożyć kotleciki, polać obficie sosem...podawać gorące. Smacznego.