Wykonanie
Lubicie
kaszę jaglaną? Nie dość, że pyszna, to tak bardzo zdrowa :)Dzisiaj przepis na
bakłażany nadziewane
kaszą jaglaną właśnie, w towarzystwie warzyw z nutą orientalnych przypraw. Zdrowo, smacznie i bezmięsnie :)SKŁADNIKI2 średnie
bakłażany1 szklanka ugotowanej
kaszy jaglanej1 pęczek
dymki3 ząbki
czosnku1 duży
pomidor2 łyżki posiekanej
kolendry1 łyżeczka kuminu1 łyżeczka
kurkumy1 łyżeczka
oregano1/2 łyżeczki
słodkiej paprykiszczypta
chilisól,
pieprzoliwa z oliwekPRZYGOTOWANIE
Kaszę gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu.
Bakłażany myjemy, przekrawamy wzdłuż na pół i nacinamy nożem w kratkę, tak, by nie uszkodzić skóry. Oprószamy
solą i
pieprzem i skrapiamy
oliwą. Wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na pół godziny.
Łyżką wyciągamy upieczony miąższ - pozostawiając brzegi
bakłażana.Na patelni rozgrzewamy łyżkę
oliwy i podsmażamy posiekaną
dymkę (białą i zieloną część) oraz drobno pokrojone ząbki
czosnku. Dorzucamy miąższ z
bakłażanów i smażymy razem kilka minut. Dodajemy
przyprawy i świeżą
kolendrę ( kilka listków zostawiamy do przybrania). Mieszamy i odstawiamy z ognia.Dodajemy
kaszę jaglaną i posiekanego, obranego ze skórki
pomidora.Ewentualnie doprawiamy jeszcze farsz
solą i
pieprzem. Nadziewamy
bakłażany i zapiekamy przez kwadrans w 180 stopniach. Podajemy od razu posypując pozostałymi listkami
kolendry.Smacznego :)Pyszne i bardzo aromatyczne
bakłażany faszerowane :)
źródło inspiracji