Składniki:1 łyżka oliwy z oliwek1 1/2 łyżeczki kuminu1 posiekana cebula4 główki czosnku, posiekane1/2 łyżeczki kolendry1 łyżeczka papryki1 1/2 szklanki soczewicy4-5 szklanek bulionu warzywnego lub z kurczakapuszka pomidorów2 szklanki posiekanego szpinakupieprz,sólNa patelni rozgrzewamy oliwę,wrzucamy kumin i podsmażamy około 3 minut. Dodajemy cebulę,czosnek,kolendrę oraz odrobinę pieprzu. Wszystko podsmażamy przez około 4 minuty. Pod koniec dodajemy paprykę i smażymy jeszcze przez chwilę.Przyprawy przekładamy do garnka,dodajemy soczewicę i bulion. Doprowadzamy do wrzenia,zmniejszamy ognień i gotujemy około 30 do 40 minut.(Jeśli będzie taka potrzeba dodajemy więcej bulionu)Do gotującej się zupy dodajemy pomidory razem z sokiem,szpinak i gotujemy pod przykryciem prze kolejne 20 do 30 minut.Pod koniec możemy doprawić solą i pieprzem.