Wykonanie
To miała być frittata z
cieciorką , ale nieuważna kucharka otworzyła nie tę puszkę co trzeba. I tak powstała frittata z
soczewicą, pieczona w piekarniku. Smaczna i ciepła i zimna.
składnikipaczka młodego
szpinakupuszka
soczewicy - osączona1
cebula pokrojona w kostkę3 - 4 ząbki
czosnku, posiekane
oliwa z oliwek1/2
czerwonej papryki100 g chorizo pokrojone w kostkę1 łyżeczka
papryki najlepiej wędzonej4
jaja,
sól,
pieprzprzygotowanieNa patelni rozgrzać
oliwę, zeszklić
cebulę i
czosnek. Dodać pokrojona w kostkę
paprykę i chorizo. Chwilę podsmażać. Dołożyć
szpinak i smażyć tak długo, aż liście
szpinaku zmiękną. W misce ubić widelcem
jajka, dodać
sól ,
pieprz i
paprykę. Składniki z patelni przełożyć do naczynia w którym będziemy piekli. Dołożyć
soczewicę, zalać masą jajeczną , wymieszać delikatnie ale dokładnie. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 st.C i piec ok 20 minut , aż masa się zetnie (sprawdzać patyczkiem). Smacznego!